I. Talerz Zdrowego Żywienia, czyli Twój niezawodny sposób na zdrowy posiłek
II. Jak skomponować zdrowy posiłek na talerzu?
III. Omówienie poszczególnych obszarów talerza
WARZYWA I OWOCE |
- Grupa ta ma stanowić połowę Twojego posiłku, przeważać powinny warzywa, minimum w dwóch różnych kolorach
- Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) doprecyzowuje, aby spożycie warzyw i owoców wynosiło co najmniej 400 g dziennie, czyli pięć porcji po 80 g.
- Nie wszystkie znane nam warzywa i owoce zaliczamy do zalecanych porcji. Wyjątkiem są ziemniaki i inne warzywa wysokoskrobiowe (batat, dynia, kukurydza), owoce i warzywa w puszkach z dodatkiem cukru lub soli, więcej niż jedna porcja suszonych owoców (30 gramów) i ponad 150 ml 100% soku owocowego, warzywnego lub smoothie. Innymi słowy, suszone owoce i soki owocowo-warzywne oraz koktajle liczą się tylko do jednego z 5 posiłków dziennie, nawet jeśli jesz lub pijesz ich więcej porcji.
- Wybierając warzywa i owoce należy kierować się krajową sezonowością, ale też dbać o różnorodność kolorów (czerwone, pomarańczowe i żółte, zielone, niebieskie i fioletowe oraz brązowe i białe).
- Najwyższą wartość odżywczą mają warzywa i owoce surowe, zaraz po nich są mrożone. Ciekawym wyjątkiem są przetwory pomidorowe, gdyż mają zdecydowanie więcej likopenu (silny związek przeciwutleniający), niż owoce surowe.
- Najwyższą wartość odżywczą mają warzywa i owoce surowe, zaraz po nich są mrożone. Ciekawym wyjątkiem są przetwory pomidorowe, gdyż mają zdecydowanie więcej likopenu (silny związek przeciwutleniający), niż owoce surowe.
- Warto, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, korzystać z kiszonek (kapusta, buraki, ogórki). Nie powinny jednak stanowić podstawy warzyw na naszym talerzu, gdyż dostarczają sporych ilości soli.
- Owoce zawierają naturalne cukry łatwoprzyswajalne - glukozę, fruktozę, sacharozę, ale równolegle są źródłem błonnika, witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy, dlatego nie powinniśmy utożsamiać owoców ze słodyczami i dążyć do eliminacji ich z jadłospisu.
- Korzystnie jest sięgać po owoce w ramach zdrowej przekąski, dodawać je do sałatek, surówek lub zjadać na deser po obiedzie.
- Warto jeść owoce i warzywa ze skórką (jabłka, gruszki, ogórki, pomidory czy dynię hokkaido), tym sposobem dostarczamy więcej błonnika, witamin i przeciwutleniaczy w spożywanej porcji.
- Wśród owoców na uwagę zasługują jagodowe (jagoda kamczacka, truskawki, borówki, maliny, jeżyny, porzeczki), gdyż zawierają stosunkowo mało cukrów prostych, a przy tym mogą pochwalić się wysoką zawartością prozdrowotnych związków, które między innymi niszczą nadmiar wolnych rodników w naszym organizmie
PRODUKTY ZBOŻOWE LUB ZIEMNIAKI |
- Grupa ta powinna stanowić ¼ Twojego posiłku
- Do produktów zbożowych zaliczamy m.in. płatki zbożowe, kasze, ryż, makarony, mąkę i przygotowane z niej wypieki np. chleb, bułki, pierogi, kluski
- Powinniśmy wybierać przede wszystkim produkty z pełnego ziarna, gdyż mają wyższą wartość odżywczą, więcej błonnika i korzystnie wpływają na glikemię poposiłkową
- W każdym z trzech głównych posiłków powinna znajdować się porcja produktów zbożowych pełnoziarnistych (np. kasza jęczmienna pęczak, chleb żytni razowy, pełnoziarnisty makaron)
- Ziemniaki nie są takie straszne jak je malują, ważna jest jednak forma ich podania. Frytki, puree czy ziemniaki podawane z okrasą dostarczają zdecydowanie więcej kalorii i tłuszczu niż ziemniaki z wody posypane koperkiem
PRODUKTY BĘDĄCE ŹRÓDŁEM BIAŁKA I TŁUSZCZU |
- Grupa ta, podobnie jak produkty zbożowe, powinna stanowić ¼ Twojego posiłku
- Źródłem białka w diecie tradycyjnej są: mięso, ryby, nabiał, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz tofu. W trochę mniejszym stopniu orzechy i nasiona
- Produkty będące źródłem białka, równolegle dostarczają także tłuszczu. Surowce odzwierzęce (poza rybami) zawierają w przewadze tłuszcze nasycone, których udział w codziennej diecie powinien być kontrolowany. Dlatego też wybierając mięso czy nabiał zwracaj uwagę na zawartość tłuszczu np. kurczak i indyk bez skóry będą go miały mniej niż wieprzowina.
IV. Niuanse, które powinieneś znać, aby „jeść lepiej i osiągać więcej”
- 8% niższym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca
- 16% niższym ryzykiem udaru mózgu
- 8% niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych
- 3% niższym ryzykiem raka
- 10% niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.
Owoce: truskawki, jagoda kamczacka, agrest, maliny, czereśnie, wiśnie, morwa, poziomki, porzeczki, pierwsza borówka wysoka. Jabłka i gruszki.
Kolory warzyw i owoców | Super bioaktywne fitozwiązki | Właściwości prozdrowotne | W jakich warzywach i owocach je znajdziesz? |
Czerwone | Karotenoidy, w tym likopen | Wspierają odporność, chroniąprzed szkodliwym działaniem wolnych rodników tym samym przed rozwojem choróbukładu krążenia i nowotworów. | pomidor, papryka, jabłka, wiśnie, truskawki, maliny, czerwone porzeczki, dzika róża |
Pomarańczowe i żółte | Pomarańczowe: karotenoidy, w tym alfa- i beta-karoten, kurkuminoidy Żółte: luteina zeaksantyna, mezo-zeaksantyna | Alfa- i beta-karoten są silnymi przeciwutleniaczami, wspomagają procesy widzenia. Luteina, zeaksantyna, i mezo-zeaksantyna mogą zmniejszać ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem. | marchew, dynia, morele, pomarańczowa papryka, żółta fasolka szparagowa, rokitnik |
Zielone | Chlorofil, kwas foliowy, witamina K, sulforafan i indolo-3-karbinol w warzywach krzyżowych | Pomocne w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i tworzeniu czerwonych krwinek. Działają przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. | sałata, szpinak, jarmuż, brukselka, brokuł, cukinia, zielona fasolka szparagowa, szparagi, zielona papryka, jabłka gruszki, mini kiwi |
Niebieskie i fioletowe | antocyjany, resweratrol, garbniki,flawonole | Mają właściwości przeciwutleniające, przez co zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, chorób serca i udaru mózgu. Mogą również poprawiać pamięć. Antocyjany i flawonole mogą wpływać na regulację gospodarki węglowodanowej, poprawiają glikemię poposiłkową. | Jagoda kamczacka, truskawki, borówki, porzeczka czarna, jeżyny, wiśnie, aronia, bakłażan, buraki, czerwona kapusta, czerwona cebula |
Brązowe i białe | Flawony, do których należą apigenina, luteolina, izoetyna, allicyna | Allicyna pochodząca z czosnku ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwzakrzepowe i przeciwutleniające. Poza tym normalizują wysokie ciśnienie krwi poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych. Obniżają stężenie cholesterolu i pozytywnie wpływają na odporność. | Czosnek, cebula, por, ziemniaki |
- Plastry jabłka posmarowane masłem orzechowym
- Jogurt (zwykły lub wysokobiałkowy) z owocami jagodowymi i dodatkiem niesolonych orzechów i siemienia lnianego
- Jogurt (zwykły lub wysokobiałkowy) z owocami jagodowymi i dodatkiem płatków owsianych zwykłych i siemieniem lnianym
- Gruszka z serem pleśniowym
- Sałatka ze szpinakiem, truskawkami, szynką i orzechami
- Koktajl na bazie jogurtu (zwykłego lub wysokobiałkowego), owoców jagodowych ze szpinakiem i dodatkiem oleju lnianego
śniadanie | kanapka i 2 plasterki pomidora | kanapka i cały pomidor |
przekąska | jabłko | jabłko skyr / jogurt naturalny |
obiad | ziemniaki, mięso, ogórek kiszony | ziemniaki, mięso i ½ talerza różnych warzyw |
kolacja | pizza z ketchupem | zapiekanka warzywna z makaronem i mozzarellą + sok pomidorowy |
- Owoce mają pełno cukru i trzeba je mocno ograniczać szczególnie, kiedy staramy się utrzymać szczupłą sylwetkę
- Owoce jedzone po 18.00 tuczą
- Owoce fermentują w jelitach
- Warzywami nie można się najeść, mogą być dodatkiem do obiadu, na kanapkę, ale nie nasycą nas
- Przygotowywanie sałatek, surówek, koktajli jest trudne i bardzo pracochłonne
- Warzywa stanowią dodatek do posiłku obiadowego
- Jesienią i zimą warzywa są niesmaczne i bez wartości, dlatego w tym okresie normalnym jest, że rezygnujemy z nich
- Warzywa i owoce są drogie
- Warzywa i owoce mrożone nie mają żadnych wartości odżywczych
- Warzywa i owoce szybko się psują, wiec nie warto kupować ich za dużo
- Warzywa są niesmaczne
PEŁNOZIARNISTE PRODUKTY ZBOŻOWE I ZIEMNIAKI
2. Podstępna gra słów: pieczywo pełnoziarniste i wieloziarniste. To nie jest to samo!
- Wysoka ilość błonnika, w tym rozpuszczalnego (np. β-glukanu) i nierozpuszczalnego (np. ligniny)
- Większa zawartość witamin, składników mineralnych i substancji fitochemicznych, niż w chlebie wieloziarnistym. Produkty pełnoziarniste mogą zawierać aż do 75% więcej składników odżywczych niż rafinowane zboża!
- Niższy indeks glikemiczny
- Korzystny wpływ na sytość poposiłkową
- Korzystny wpływ na mikrobiotę jelitową
3. Typy mąk zbożowych. Co oznaczają tajemnicze cyfry na opakowaniach?
4. Kasza. Poznaj potencjał ukryty w ziarnie!
Kasza gryczana | Kasza jaglana | Kasza jęczmienna |
Powstaje z gryki, jest kaszą bezglutenową. Dostępna jest prażona i nieprażona tzw. biała kasza gryczana. Ma najwięcej białka spośród polskich kasz (wyjątkiem jest komosa ryżowa, ona ma jeszcze więcej białka!). Niepalona ma więcej magnezu ale palona ma więcej żelaza. Jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak: rutyna, kwercetyna. Dzięki temu wzmacnia naczynia krwionośne oraz zwiększa ich szczelność. Idealne, dla osób z pękającymi naczynkami krwionośnymi. Ma właściwości przeciwzakrzepowe. Spowalniania procesy starzenia się, wspomaga odporność organizmu. Ma sporo błonnika, więc osoby będące na diecie lekkostrawnej powinny jej spożywać mniej (ok. 10 g/100 g, choć jęczmienna pęczak ma błonnika jeszcze więcej tj 17g/100g) | Powstaje z prosa, jest kaszą bezglutenowa. Zawiera sporo żelaza (podobnie jak pęczak). Jest fantastycznym źródłem krzemu, czyli pierwiastka, który odpowiada za mocne kości, stawy, paznokcie i włosy. Zawiera lecytynę, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz bierze udział w rozwoju mózgu i procesach zapamiętywania. Idealna dla osób intensywnie pracujących umysłowo i uczniów. Lecytyna wykazuje także działanie obniżające stężenie „złego” cholesterolu i trójglicerydów. | Powstaje z jęczmienia, zawiera gluten. Mamy kaszę jęczmienną o różnej grubości: 1. pęczak – całe, jedynie wypolerowane i pozbawione łuski ziarno - NAJWIĘCEJ BŁONNIKA ZE WSZYSTKICH POLSKICH KASZ! 2. perłowa (kasza mazurska) – to pęczak pocięty na kawałki (polerowany), w zależności od stopnia jej rozdrobnienia dzielimy ją na grubą, średnią i drobną 3. łamana (kasza wiejską) – podobnie jak kasza perłowa jest to rozdrobniony pęczak, różnica polega na tym, że kasza łamana nie jest polerowana, dzięki czemu zachowuje więcej cennych składników. Kasza jęczmienna to doskonałe źródło beta-glukanu (rozpuszczalnego błonnika), który obniża stężenie „złego” cholesterolu, poza tym wpływa na stężenie glukozy we krwi, chroniąc przed dużymi jej skokami. Pęczak ma sporo żelaza. |
5. Płatki śniadaniowe. W czym wybierać?
6. Błonnik nierozpuszczalny kontra rozpuszczalny. Dlaczego ważny jest jeden i drugi dla twoich jelit?
7. Skrobia oporna, czyli lepsza strona ziemniaków. Poznaj tajniki jej powstawania.
PRODUKTY BĘDĄCE ŹRÓDŁEM BIAŁKA I TŁUSZCZU
2. Ryba na talerzu. Wróg czy przyjaciel?
Jeżeli nurtuje Cię ten temat to więcej przeczytasz tutaj: Mozaffarian D, Rimm EB. Fish Intake, Contaminants, and Human Health: Evaluating the Risks and the Benefits. JAMA. 2006;296(15):1885–1899. doi:10.1001/jama.296.15.1885
3. Cały na biało - nabiał.
4. Jaja. Prawdy i półprawdy. Za co powinniśmy cenić jaja?
5. Nasiona roślin strączkowych. O skrobi opornej i indeksie glikemicznym.
6. Moc zamknięta w skorupce.
V. Chcesz mieć mocne kości? Poznaj rekomendacje żywieniowe w formie talerza.
Więcej przeczytasz w zakładce PROMOCJA KONSUMPCJI na CoreTeam.pl
VI. Chcesz mieć mózg jak żyleta? Poznaj rekomendacje żywieniowe w formie talerza.
Więcej przeczytasz w zakładce PROMOCJA KONSUMPCJI na CoreTeam.pl
VII. Trenujesz? Sprawdź jak powinien wyglądać Twój talerz.
Więcej przeczytasz w zakładce PROMOCJA KONSUMPCJI na CoreTeam.pl
VIII. Model diety śródziemnomorskiej w polskim wydaniu. Zobacz jak realizować najzdrowszą na świecie dietę, na polskim talerzu.
Więcej przeczytasz w zakładce PROMOCJA KONSUMPCJI na CoreTeam.pl
IX. Lunchboxy, czyli jak zamknąć talerz żywieniowy w pudełku?
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka 2%
- Posiekane drobno: szczypiorek i różne zioła (ok 4 łyżki)
- Szczypta soli
- Olej rzepakowy do smażenia
- 200 g serka kanapkowego naturalnego
- Szpinak/rukola/sałata
- 200 g wędzony pstrąg/sieja
- Słupki papryki
- Plasterki rzodkiewki
- Kiełki
- 400 g filetu z kurczaka
- Cukinia
- Papryka kolorowa (czerwona/żółta/zielona)
- Pieczarki
- Czerwona cebula
- Marynata: olej rzepakowy, miód, sól, pieprz, kurkuma, oregano suszone, słodka/ostra papryka w proszku
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 3 ogórki gruntowe
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2-3 garstki szpinaku baby
- 50 g sera koziego twarogowego lub z roladki
- Garść malin
- Kilka owoców agrestu lub jagoda kamczacka
- 2 łyżki pestek słonecznika (wyłuskanych)
- Winegret na oleju rzepakowym (olej, ocet jabłkowy, sól, pieprz)
- grzanka z pełnoziarnistego chleba
- 200 g młodych ziemniaków
- 5-6 zielonych szparagów
- 5 rzodkiewek
- Roszponka
- ¼ czerwonej cebuli
- 50-70 g wędzonego sera twarogowego/fety/twarogu koziego
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- Ocet jabłkowy
- Sól, pieprz
- 1 łyżka pestek słonecznika
Bibliografia
Stephen AM, Champ MM, Cloran SJ, Fleith M, Van Lieshout, L, Mejborn H et al. (2017) Dietary fibre in Europe: Current state of knowledge on definitions, sources, recommendations, intakes and relationships to health. Nutr. Res. Rev. 30 (2):149-90
Capuano E (2017). The behavior of dietary fiber in the gastrointestinal tract determines its physiological effect. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 57:16, 3543-64
Veronese N, Solmi M, Caruso MG, et al. (2018) Dietary fibre and health outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses. Am J Clin Nutr 107:436-44
Mozaffarian D, Rimm EB. Fish Intake, Contaminants, and Human Health: Evaluating the Risks and the Benefits. JAMA. 2006;296(15):1885–1899. doi:10.1001/jama.296.15.1885
MacDiarmid, J. (2014). Seasonality and dietary requirements: will eating seasonal food contribute to health and environmental sustainability? Proceedings of the Nutrition Society, 73(3): 368-375. Doi: 10.1017/S0029665113003753. Edwards-Jones G. (2010). Does eating local reduce the environmental impact of food production and enhance consumer health? Proceedings of the Nutrition Society, 69: 582-591. Doi: 10.1017/S0029665110002004.
Angelino, D. et al. (2019). Fruit and vegetable consumption and health outcomes: An umbrella review of observational studies. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 70(6), 652-667
Aune, D. et al. (2017). Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality—a systematic review and dose-response meta-ananalysis of prospective studies. International journal of epidemiology, 46(3)
Rickman JC, Barrett DM & Bruhn CM. (2007). Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part I. Vitamins C and B and phenolic compounds. Journal of the Science of Food and Agriculture 87:930-944. Rickman JC, Barrett DM & Bruhn CM. (2007). Nutritional comparison of fresh, frozen and canned fruits and vegetables. Part II. Vitamin A and carotenoids, vitamin E, minerals and fiber. Journal of the Science of Food and Agriculture 87:1185-1196.
Mann J (2007). Dietary carbohydrate: relationship to cardiovascular disease and disorders of carbohydrate metabolism. European Journal of Nutrition 61:S100-S111.
Del Rio D, et al. (2013). Dietary (poly)phenolics in human health: structures, bioavailability, and evidence of protective effects against chronic diseases. Antioxidants and Redox Signaling 18:1818-1892.
https://www.eufic.org
https://ncez.pzh.gov.pl
#FunduszePromocji
eBook powstał w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”. Zadanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Kontakt: