Zdrowy talerz tajemnicą młodości

Każdy z nas chciałby cieszyć się długim życiem w zdrowiu. Dodatkowo jędrna skóra bez zmarszczek i dobry wzrok to marzenie większości z nas. Starzenie się organizmu jest procesem nieuniknionym. Jednak tempo tego procesu jest w dużej mierze zależne od nas samych. Szeroko p...
Jedzenie na dobre myślenie

Mózg to centrum dowodzenia, który stale odbiera i przesyła niezliczone ilości informacji do całego organizmu. Zużywa przy tym  aż 20-25 proc. energii dostarczanej z pożywieniem a jego głównym pokarmem jest glukoza. Nie oznacza to jednak, że spożywanie cukru w czystej pos...
Zdrowe odżywianie od małego

Zdrowie dzieci zależy od tego co znajduje się na ich talerzu i w szkolnej śniadaniówce. Zwykle brakuje warzyw i owoców, które powinny być podstawą zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Tylko taka gwarantuje zdrowie teraz i w przyszłości. Wzorem do naśladowania dla naj...
Moc diety przeciwzapalnej w endometriozie

Endometrioza dotyczy około 6-10% kobiet w wieku rozrodczym. Polega na obecności błony śluzowej macicy (endometrium) poza jej naturalnym miejscem, co prowadzi do rozwoju ognisk endometriozy w różnych częściach ciała. Choroba ta wiąże się z przewlekłym bólem, który jest wy...
Wiosną zacznij posiłek od warzyw, zakończ owocami

Wiosna to czas kiedy znacząco poszerza się asortyment sezonowych warzyw i owoców. Sięgaj w tym okresie po sałatę, rzodkiewkę, młody groszek cukrowy, kalarepę czy szparagi. To ich najbardziej brakuje nam zimą. Staraj się zaczynać posiłek od warzyw a kończyć owocem. Powoli...
Dzień Raka i codzienna profilaktyka nowotworowa

Nowotwory są drugą przyczyną zgonów w kraju, zaraz po chorobach układu krążenia. To nie predyspozycje genetyczne a w dużej mierze styl życia odpowiadają za pojawienie się raka. Niewłaściwa dieta w połączeniu z brakiem ruchu prowadzą do nadmiernego gromadzenia się tkanki ...
Percepcja słowa „dieta”

Kantar zapytał Polaków o to, z czym kojarzy się słowo dieta? Okazuje się, że większość Polaków słowo „dieta” kojarzy z chorobą, ograniczeniami i z brakiem sukcesów. O ocenę takiej percepcji poprosiliśmy dietetyków. Jako producenci zapraszamy do współpracy wszystkich, któ...
Świątecznie, smacznie i zdrowo

Czy okres Świąt Bożego Narodzenia skazany jest na porażkę dietetyczną? Czy za pewnik bierzemy ból brzucha, ciężkość i kilka centymetrów w pasie więcej po uroczystości? Czy w święta w ogóle można skosztować wszystkiego i przy tym jeść zdrowo? Można! Należy jednak podejść ...
Fruktoza krzepi

Badania obalają mit fruktozy. 3/4 Polaków wie, że warzywa i owoce pomagają utrzymać poziom cukru we krwi - wynika z badania Kantar Polska. Wśród owoców o najlepszej percepcji dominują jabłka, borówki, truskawki, żurawina, malina i jagoda kamczacka. Wśród warzyw czosnek, ...
Aż 78% Polaków jest zainteresowana samozbiorami

Rośnie popularność samozborów w Polsce. Już 78% badanych deklaruje zainteresowanie samozbiorami polskich warzyw i owoców. To 25,2 mln Polaków, o 600 tys. więcej niż w ur. i aż o 2,5 mln więcej niż w 2023 r. Wśród gatunków jakie najbardziej chcielibyśmy zbierać samemu są ...
Zdrowy talerz tajemnicą młodości

Każdy z nas chciałby cieszyć się długim życiem w zdrowiu. Dodatkowo jędrna skóra bez zmarszczek i dobry wzrok to marzenie większości z nas. Starzenie się organizmu jest procesem nieuniknionym. Jednak tempo tego procesu jest w dużej mierze zależne od nas samych. Szeroko p...
Jedzenie na dobre myślenie

Mózg to centrum dowodzenia, który stale odbiera i przesyła niezliczone ilości informacji do całego organizmu. Zużywa przy tym  aż 20-25 proc. energii dostarczanej z pożywieniem a jego głównym pokarmem jest glukoza. Nie oznacza to jednak, że spożywanie cukru w czystej pos...
Zdrowe odżywianie od małego

Zdrowie dzieci zależy od tego co znajduje się na ich talerzu i w szkolnej śniadaniówce. Zwykle brakuje warzyw i owoców, które powinny być podstawą zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Tylko taka gwarantuje zdrowie teraz i w przyszłości. Wzorem do naśladowania dla naj...
Moc diety przeciwzapalnej w endometriozie

Endometrioza dotyczy około 6-10% kobiet w wieku rozrodczym. Polega na obecności błony śluzowej macicy (endometrium) poza jej naturalnym miejscem, co prowadzi do rozwoju ognisk endometriozy w różnych częściach ciała. Choroba ta wiąże się z przewlekłym bólem, który jest wy...
Wiosną zacznij posiłek od warzyw, zakończ owocami

Wiosna to czas kiedy znacząco poszerza się asortyment sezonowych warzyw i owoców. Sięgaj w tym okresie po sałatę, rzodkiewkę, młody groszek cukrowy, kalarepę czy szparagi. To ich najbardziej brakuje nam zimą. Staraj się zaczynać posiłek od warzyw a kończyć owocem. Powoli...
Dzień Raka i codzienna profilaktyka nowotworowa

Nowotwory są drugą przyczyną zgonów w kraju, zaraz po chorobach układu krążenia. To nie predyspozycje genetyczne a w dużej mierze styl życia odpowiadają za pojawienie się raka. Niewłaściwa dieta w połączeniu z brakiem ruchu prowadzą do nadmiernego gromadzenia się tkanki ...
Percepcja słowa „dieta”

Kantar zapytał Polaków o to, z czym kojarzy się słowo dieta? Okazuje się, że większość Polaków słowo „dieta” kojarzy z chorobą, ograniczeniami i z brakiem sukcesów. O ocenę takiej percepcji poprosiliśmy dietetyków. Jako producenci zapraszamy do współpracy wszystkich, któ...
Świątecznie, smacznie i zdrowo

Czy okres Świąt Bożego Narodzenia skazany jest na porażkę dietetyczną? Czy za pewnik bierzemy ból brzucha, ciężkość i kilka centymetrów w pasie więcej po uroczystości? Czy w święta w ogóle można skosztować wszystkiego i przy tym jeść zdrowo? Można! Należy jednak podejść ...
Fruktoza krzepi

Badania obalają mit fruktozy. 3/4 Polaków wie, że warzywa i owoce pomagają utrzymać poziom cukru we krwi - wynika z badania Kantar Polska. Wśród owoców o najlepszej percepcji dominują jabłka, borówki, truskawki, żurawina, malina i jagoda kamczacka. Wśród warzyw czosnek, ...
1
2
3
4
5
6