Warzywa i owoce podstawą diety Polaków? Eksperci: świadomość rośnie, ale za wolno

Jak zmieniła się świadomość żywieniowa Polaków w 2025 roku? Czy rośnie potrzeba rzetelnej wiedzy w obszarze pełnym dezinformacji? O najnowszych wynikach badań konsumpcji warzyw i owoców, wpływie fake newsów oraz o budowaniu zdrowych nawyków rozmawiali eksperci podczas de...
Dieta, tu zaczyna się zdrowie seniorze!

Starzenie się jest naturalnym procesem zachodzącym w życiu człowieka. Po 60. roku życia zwalnia metabolizm, spada wydajność układu odpornościowego, obniża się sprawność fizyczna i pojawiają się choroby wieku starczego. Niektóre procesy możemy spowolnić poprzez zmianę naw...
Gdy spotkają się dynia, pieczarka i jabłko
Jesień to pora roku, w której kuchnia staje się niezwykle aromatyczna. Na talerzu królują intensywne kolory: głęboka pomarańcz dyni, kremowa biel pieczarek i czerwień jabłek. W ostatnim odcinku naszej sezonowej serii Wiem i Jem do kuchni zapraszamy dynię, pieczarkę i jab...
Na zdrowy talerz diabetyka
Według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) średnio co trzecia osoba na świecie ma stan przedcukrzycowy, a co dziesiąta choruje na cukrzycę – z czego połowa nie jest tego świadoma. Liczba chorych wciąż rośnie. Wokół cukrzycy narosło też wiele mitów – wciąż są...
Zdrowie na talerzu - studenci i naukowcy WUM promują polskie warzywa i owoce

17 października społeczność Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego świętowała Światowy Dzień Warzyw i Owoców. W Centrum Dydaktycznym odbyła się prezentacja polskich warzyw, jabłek, aronii i owoców minikiwi. Wydarzenie zorganizowały wspólnie Zakład Dietetyki Klinicznej, Za...
Medycyna spotyka ogrodnictwo - wspólna misja promocji polskich warzyw i owoców

Warszawski Uniwersytet Medyczny i krajowi producenci warzyw i owoców łączą siły w promowaniu zdrowego stylu życia, lokalnych produktów i sezonowości w diecie. Wspólne działania naukowców, studentów i rolników mają na celu zwiększenie świadomości zdrowotnej konsumentów, s...
Niech żywność będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo twoim pożywieniem

17 października na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym obchodzono Światowy Dzień Warzyw i Owoców. Wydarzenie połączyło środowisko naukowe, studentów dietetyki, medycyny oraz producentów warzyw i owoców. W Centrum Dydaktycznym na Trojdena pojawiły się stoiska pełne barwny...
Podstawowe produkty, Warmia i Mazury - oto powrót do natury!

Na targach agroWARMA 2025 spotkali się rolnicy, plantatorzy i dietetycy, by przypomnieć, że zdrowe jedzenie zaczyna się od prostych, lokalnych produktów. Polskie mleko, nabiał, warzywa i owoce to codzienny wybór, który gwarantuje zdrowe odżywianie. Warta promocji, realna...
Dawna Polska jadła warzywa - czas wrócić do korzeni

Ania Wasilewska, socjolożka wsi i promotorka lokalnej kuchni, przypomina, że w historii polskiego stołu warzywa i owoce odgrywały znacznie większą rolę, niż mogłoby się wydawać. Choć dziś królują ziemniaki i kilka odmian jabłek, kiedyś nasza dieta była znacznie bogatsza ...
Polacy coraz lepiej rozumieją rolę warzyw i owoców w kontroli poziomu cukru - najnowsze badanie Kantar Polska

Już ponad 3/4 Polaków wie, że warzywa i owoce pomagają utrzymać poziom cukru we krwi - wynika z najnowszego badania Kantar Polska. W tegorocznej edycji badania respondenci najczęściej wskazywali jabłka, borówki i żurawinę jako owoce wspierające regulację glikemii, a wśró...
Warzywa i owoce podstawą diety Polaków? Eksperci: świadomość rośnie, ale za wolno

Jak zmieniła się świadomość żywieniowa Polaków w 2025 roku? Czy rośnie potrzeba rzetelnej wiedzy w obszarze pełnym dezinformacji? O najnowszych wynikach badań konsumpcji warzyw i owoców, wpływie fake newsów oraz o budowaniu zdrowych nawyków rozmawiali eksperci podczas de...
Dieta, tu zaczyna się zdrowie seniorze!

Starzenie się jest naturalnym procesem zachodzącym w życiu człowieka. Po 60. roku życia zwalnia metabolizm, spada wydajność układu odpornościowego, obniża się sprawność fizyczna i pojawiają się choroby wieku starczego. Niektóre procesy możemy spowolnić poprzez zmianę naw...
Gdy spotkają się dynia, pieczarka i jabłko
Jesień to pora roku, w której kuchnia staje się niezwykle aromatyczna. Na talerzu królują intensywne kolory: głęboka pomarańcz dyni, kremowa biel pieczarek i czerwień jabłek. W ostatnim odcinku naszej sezonowej serii Wiem i Jem do kuchni zapraszamy dynię, pieczarkę i jab...
Na zdrowy talerz diabetyka
Według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) średnio co trzecia osoba na świecie ma stan przedcukrzycowy, a co dziesiąta choruje na cukrzycę – z czego połowa nie jest tego świadoma. Liczba chorych wciąż rośnie. Wokół cukrzycy narosło też wiele mitów – wciąż są...
Zdrowie na talerzu - studenci i naukowcy WUM promują polskie warzywa i owoce

17 października społeczność Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego świętowała Światowy Dzień Warzyw i Owoców. W Centrum Dydaktycznym odbyła się prezentacja polskich warzyw, jabłek, aronii i owoców minikiwi. Wydarzenie zorganizowały wspólnie Zakład Dietetyki Klinicznej, Za...
Medycyna spotyka ogrodnictwo - wspólna misja promocji polskich warzyw i owoców

Warszawski Uniwersytet Medyczny i krajowi producenci warzyw i owoców łączą siły w promowaniu zdrowego stylu życia, lokalnych produktów i sezonowości w diecie. Wspólne działania naukowców, studentów i rolników mają na celu zwiększenie świadomości zdrowotnej konsumentów, s...
Niech żywność będzie twoim lekarstwem, a lekarstwo twoim pożywieniem

17 października na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym obchodzono Światowy Dzień Warzyw i Owoców. Wydarzenie połączyło środowisko naukowe, studentów dietetyki, medycyny oraz producentów warzyw i owoców. W Centrum Dydaktycznym na Trojdena pojawiły się stoiska pełne barwny...
Podstawowe produkty, Warmia i Mazury - oto powrót do natury!

Na targach agroWARMA 2025 spotkali się rolnicy, plantatorzy i dietetycy, by przypomnieć, że zdrowe jedzenie zaczyna się od prostych, lokalnych produktów. Polskie mleko, nabiał, warzywa i owoce to codzienny wybór, który gwarantuje zdrowe odżywianie. Warta promocji, realna...
Dawna Polska jadła warzywa - czas wrócić do korzeni

Ania Wasilewska, socjolożka wsi i promotorka lokalnej kuchni, przypomina, że w historii polskiego stołu warzywa i owoce odgrywały znacznie większą rolę, niż mogłoby się wydawać. Choć dziś królują ziemniaki i kilka odmian jabłek, kiedyś nasza dieta była znacznie bogatsza ...
1
2
3
4
5
6
7