Odżywianie dla zmagających się z insulinoopornością

Insulinooporność (IO) to zaburzenie, w którym komórki organizmu stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny – hormonu odpowiedzialnego za regulację poziomu glukozy we krwi i jej transport do tkanek. Nieleczona insulinooporność z czasem może prowadzić do rozwoju cukrzy...
Jesienny talerz żywieniowy

Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego zbliżamy się ku jesieni. Dni robią się coraz krótsze a pogoda coraz bardziej kapryśna. Sposób odżywiania i codzienny ruch ma znaczenie dla naszego samopoczucia, nastroju i odporności. Sprawdź co jeść jesienią by zaspokoić wszystkie potr...
Naturalny sposób na nadciśnienie

Z badań Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że już co trzeci Polak choruje na nadciśnienie tętnicze. To ponad 10 milionów osób. Połowa z nich nawet nie zdaje sobie z tego sprawy i bagatelizuje objawy. Dlaczego wykrycie i leczenie tej choroby jest tak ważne? Ponieważ ni...
Żywieniowe leczenie otyłości

Od lat obserwujemy znaczny wzrost występowania nadwagi i otyłości. Problem zaczyna dotyczyć coraz częściej ludzi młodych. W konsekwencji obniża się średnia wieku zachorowalności na choroby układu krążenia i cukrzycę. Kluczem do zachowania prawidłowej masy ciała jest właś...
Jak jedzenie poprawia efektywność treningu?

Sport zaczyna się w kuchni. Codzienny ruch i prawidłowe odżywianie to najlepsza recepta na zachowanie zdrowia, sprawności fizycznej i umysłowej. Bywa jednak, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość zjadanych warzyw ...
Czereśnie - pochodzenie ma znaczenie

Lipiec to nowy sierpień. W sierpniu polska czereśnia już nie będzie dostępna. Warto je jeść i o nich opowiadać. Przekazać wiedzę i sezonowe nawyki dzieciom. Swoimi doświadczeniami w rozwijaniu produkcji i promocji dzieli się Krzysztof Czarnecki, sadownik, wiceprezes Zwią...
9 na 10 Polaków ma ochotę poczęstować kogoś owocem lub warzywem

Możliwość dzielenia się z innymi zazwyczaj sprawia nam przyjemność. 91% badanych wskazuje gatunki warzyw i owoców, którymi mieliby ochotę podzielić się z innymi osobami. Wśród gatunków którymi chcielibyśmy podzielić się są truskawki (50%), maliny (33%), jabłka (25%) i bo...
Jabłko połączyło miłośników szarlotki i poloneza

23 czerwca br. w Pałacu Mała Wieś, w sercu grójecczyzny, odbył się I Festiwal Szarlotki, któremu towarzyszył finał X Międzynarodowego Festiwalu Poloneza. Oba wydarzenia połączył status produktów narodowych i pasja liderów. 
Nakarm swoje „dobre” bakterie - pełne rekomendacje opracowane w formie modnego talerza żywieniowego

Mikrobiota jelitowa to wszystkie mikroorganizmy (bakterie, wirusy, archeony, eukariota i grzyby) zasiedlające przewód pokarmowy człowieka. Dzisiejszy stan wiedzy pozwala śmiało twierdzić, że stan mikrobioty jest podstawą naszego zdrowia. Rozregulowanie jej na skutek przy...
Zdrowy talerz diabetyka

100 lat po odkryciu insuliny chorych jest coraz więcej. Według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) średnio co trzecia osoba na świecie ma stan przedcukrzycowy, co dziesiąta choruję na cukrzycę, z czego połowa nie jest tego świadoma. Narosło wiele mitów. Sądz...
Odżywianie dla zmagających się z insulinoopornością

Insulinooporność (IO) to zaburzenie, w którym komórki organizmu stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny – hormonu odpowiedzialnego za regulację poziomu glukozy we krwi i jej transport do tkanek. Nieleczona insulinooporność z czasem może prowadzić do rozwoju cukrzy...
Jesienny talerz żywieniowy

Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego zbliżamy się ku jesieni. Dni robią się coraz krótsze a pogoda coraz bardziej kapryśna. Sposób odżywiania i codzienny ruch ma znaczenie dla naszego samopoczucia, nastroju i odporności. Sprawdź co jeść jesienią by zaspokoić wszystkie potr...
Naturalny sposób na nadciśnienie

Z badań Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że już co trzeci Polak choruje na nadciśnienie tętnicze. To ponad 10 milionów osób. Połowa z nich nawet nie zdaje sobie z tego sprawy i bagatelizuje objawy. Dlaczego wykrycie i leczenie tej choroby jest tak ważne? Ponieważ ni...
Żywieniowe leczenie otyłości

Od lat obserwujemy znaczny wzrost występowania nadwagi i otyłości. Problem zaczyna dotyczyć coraz częściej ludzi młodych. W konsekwencji obniża się średnia wieku zachorowalności na choroby układu krążenia i cukrzycę. Kluczem do zachowania prawidłowej masy ciała jest właś...
Jak jedzenie poprawia efektywność treningu?

Sport zaczyna się w kuchni. Codzienny ruch i prawidłowe odżywianie to najlepsza recepta na zachowanie zdrowia, sprawności fizycznej i umysłowej. Bywa jednak, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość zjadanych warzyw ...
Czereśnie - pochodzenie ma znaczenie

Lipiec to nowy sierpień. W sierpniu polska czereśnia już nie będzie dostępna. Warto je jeść i o nich opowiadać. Przekazać wiedzę i sezonowe nawyki dzieciom. Swoimi doświadczeniami w rozwijaniu produkcji i promocji dzieli się Krzysztof Czarnecki, sadownik, wiceprezes Zwią...
9 na 10 Polaków ma ochotę poczęstować kogoś owocem lub warzywem

Możliwość dzielenia się z innymi zazwyczaj sprawia nam przyjemność. 91% badanych wskazuje gatunki warzyw i owoców, którymi mieliby ochotę podzielić się z innymi osobami. Wśród gatunków którymi chcielibyśmy podzielić się są truskawki (50%), maliny (33%), jabłka (25%) i bo...
Jabłko połączyło miłośników szarlotki i poloneza

23 czerwca br. w Pałacu Mała Wieś, w sercu grójecczyzny, odbył się I Festiwal Szarlotki, któremu towarzyszył finał X Międzynarodowego Festiwalu Poloneza. Oba wydarzenia połączył status produktów narodowych i pasja liderów. 
Nakarm swoje „dobre” bakterie - pełne rekomendacje opracowane w formie modnego talerza żywieniowego

Mikrobiota jelitowa to wszystkie mikroorganizmy (bakterie, wirusy, archeony, eukariota i grzyby) zasiedlające przewód pokarmowy człowieka. Dzisiejszy stan wiedzy pozwala śmiało twierdzić, że stan mikrobioty jest podstawą naszego zdrowia. Rozregulowanie jej na skutek przy...
1
2
3
4
5
6
7