Odporność leży na twoim talerzu

Za silny organizm, gotowy do walki z patogenami odpowiada styl życia i sposób odżywiania. Różnorodna, sezonowa dieta, bogata w warzywa i owoce a przy tym regularna aktywność fizyczna to podstawowe filary na których stoi nasza odporność.
Wyjaśnij mi to na jabłkach, nie na awokado - specjaliści postulują spolszczenie diety śródziemnomorskiej

Najistotniejsze w modelu diety śródziemnomorskiej są produkty, które pochodzą z lokalnego rynku, wśród nich sezonowe warzywa i owoce. One są podstawą odżywiania, ponieważ występują w uprawach na tym terenie. Polscy konsumenci błędnie upraszczają zalecenia do produktów, k...
Naturalny sposób na nadciśnienie

Jak wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia, już co trzeci Polak choruje na nadciśnienie tętnicze. To ponad 10 milionów osób. Połowa z nich nawet nie zdaje sobie z tego sprawy i bagatelizuje objawy. Dlaczego wykrycie i leczenie tej choroby jest tak ważne? Ponieważ n...
Rośnie konsumpcja warzyw i owoców

Sezon 2023 wzmocnił trend rosnącej konsumpcji warzyw i owoców. Według badań Kantar kilkanaście gatunków regularnie notowało historyczne rekordy ilości konsumentów. W sierpniu już blisko połowa Polaków (49%) jadła warzyw i owoców „dużo” i „bardzo dużo”. Rekordowe 19% Pola...
Jeszcze nigdy nie jedliśmy tak zdrowo

Według badań Kantar Polska konsumpcja owoców i warzyw w sezonie 2023 osiągnęła rekordowy poziom. Kilkanaście gatunków regularnie notuje historyczne rekordy ilości konsumentów. W sierpniu już blisko połowa Polaków (49%) jadła warzyw i owoców dużo i bardzo dużo. Rekordowe ...
Sport zaczyna się w kuchni

Codzienny ruch i prawidłowe odżywianie to najlepsza recepta na zachowanie zdrowia, sprawności fizycznej i umysłowej.  Bywa jednak, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość zjadanych warzyw i owoców, rezygnacja z prod...
Śródziemnomorska w polskim wydaniu

Jednym z najzdrowszych modeli żywieniowych jest „dieta śródziemnomorska”. Liczne badania naukowe potwierdzają jej pozytywny wpływ na leczenie i profilaktykę otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych. Jednak, aby doświadczyć jej zalet nie trzeba sięgać po za...
Zdrowe odżywianie od małego

Zdrowie dzieci zależy od tego co znajduje się na ich talerzu i w szkolnej śniadaniówce. Zwykle brakuje warzyw i owoców, które powinny być podstawą zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Tylko taka gwarantuje zdrowie teraz i w przyszłości. Wzorem do naśladowania dla naj...
Połowę tego co jemy powinny stanowić lokalne warzywa i owoce

Jak pokazują badania, dieta śródziemnomorska jest powszechnie rozumiana w kategoriach geograficznych. Ten termin medycznie nie budzi żadnych negatywnych konotacji, natomiast społecznie jest odbierany opacznie. Stąd wzięła się nazwa „dieta śródziemnomorska”? Dlaczego mnie...
Odporność leży na twoim talerzu

Za silny organizm, gotowy do walki z patogenami odpowiada styl życia i sposób odżywiania. Różnorodna, sezonowa dieta, bogata w warzywa i owoce a przy tym regularna aktywność fizyczna to podstawowe filary na których stoi nasza odporność.
Wyjaśnij mi to na jabłkach, nie na awokado - specjaliści postulują spolszczenie diety śródziemnomorskiej

Najistotniejsze w modelu diety śródziemnomorskiej są produkty, które pochodzą z lokalnego rynku, wśród nich sezonowe warzywa i owoce. One są podstawą odżywiania, ponieważ występują w uprawach na tym terenie. Polscy konsumenci błędnie upraszczają zalecenia do produktów, k...
Naturalny sposób na nadciśnienie

Jak wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia, już co trzeci Polak choruje na nadciśnienie tętnicze. To ponad 10 milionów osób. Połowa z nich nawet nie zdaje sobie z tego sprawy i bagatelizuje objawy. Dlaczego wykrycie i leczenie tej choroby jest tak ważne? Ponieważ n...
Rośnie konsumpcja warzyw i owoców

Sezon 2023 wzmocnił trend rosnącej konsumpcji warzyw i owoców. Według badań Kantar kilkanaście gatunków regularnie notowało historyczne rekordy ilości konsumentów. W sierpniu już blisko połowa Polaków (49%) jadła warzyw i owoców „dużo” i „bardzo dużo”. Rekordowe 19% Pola...
Jeszcze nigdy nie jedliśmy tak zdrowo

Według badań Kantar Polska konsumpcja owoców i warzyw w sezonie 2023 osiągnęła rekordowy poziom. Kilkanaście gatunków regularnie notuje historyczne rekordy ilości konsumentów. W sierpniu już blisko połowa Polaków (49%) jadła warzyw i owoców dużo i bardzo dużo. Rekordowe ...
Sport zaczyna się w kuchni

Codzienny ruch i prawidłowe odżywianie to najlepsza recepta na zachowanie zdrowia, sprawności fizycznej i umysłowej.  Bywa jednak, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość zjadanych warzyw i owoców, rezygnacja z prod...
Śródziemnomorska w polskim wydaniu

Jednym z najzdrowszych modeli żywieniowych jest „dieta śródziemnomorska”. Liczne badania naukowe potwierdzają jej pozytywny wpływ na leczenie i profilaktykę otyłości, cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych. Jednak, aby doświadczyć jej zalet nie trzeba sięgać po za...
Zdrowe odżywianie od małego

Zdrowie dzieci zależy od tego co znajduje się na ich talerzu i w szkolnej śniadaniówce. Zwykle brakuje warzyw i owoców, które powinny być podstawą zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Tylko taka gwarantuje zdrowie teraz i w przyszłości. Wzorem do naśladowania dla naj...
1
2
3
4