Wzmocnij kości dzięki odżywianiu

Gęstość mineralna kości zwiększa się w okresie dzieciństwa i młodości, uzyskując wartość szczytową około 30 roku życia, po czym stopniowo maleje. W utrzymaniu prawidłowej mineralizacji bierze udział wapń oraz szereg innych składników diety, które zapewniają równowagę pom...
Odżywianie jest częścią stylu życia

W odżywianiu ważne jest to, żebyśmy się dobrze czuli, mieli energię i po prostu lepiej funkcjonowali. To właśnie lepsze samopoczucie sprawia, że zmieniamy nasz sposób odżywiania. Efekt może być trwały. Warto odwołać się do doświadczeń modeli żywieniowych z obszaru Morza ...
Połowę tego co jemy powinny stanowić lokalne warzywa i owoce

Jak pokazują badania, dieta śródziemnomorska jest powszechnie rozumiana w kategoriach geograficznych. Ten termin medycznie nie budzi żadnych negatywnych konotacji, natomiast społecznie jest odbierany opacznie. Stąd wzięła się nazwa „dieta śródziemnomorska”? Dlaczego mnie...
Odporność leży na twoim talerzu

Za silny organizm, gotowy do walki z patogenami odpowiada styl życia i sposób odżywiania. Różnorodna, sezonowa dieta, bogata w warzywa i owoce a przy tym regularna aktywność fizyczna to podstawowe filary na których stoi nasza odporność.
Wyjaśnij mi to na jabłkach, nie na awokado - specjaliści postulują spolszczenie diety śródziemnomorskiej

Najistotniejsze w modelu diety śródziemnomorskiej są produkty, które pochodzą z lokalnego rynku, wśród nich sezonowe warzywa i owoce. One są podstawą odżywiania, ponieważ występują w uprawach na tym terenie. Polscy konsumenci błędnie upraszczają zalecenia do produktów, k...
Naturalny sposób na nadciśnienie

Jak wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia, już co trzeci Polak choruje na nadciśnienie tętnicze. To ponad 10 milionów osób. Połowa z nich nawet nie zdaje sobie z tego sprawy i bagatelizuje objawy. Dlaczego wykrycie i leczenie tej choroby jest tak ważne? Ponieważ n...
Rośnie konsumpcja warzyw i owoców

Sezon 2023 wzmocnił trend rosnącej konsumpcji warzyw i owoców. Według badań Kantar kilkanaście gatunków regularnie notowało historyczne rekordy ilości konsumentów. W sierpniu już blisko połowa Polaków (49%) jadła warzyw i owoców „dużo” i „bardzo dużo”. Rekordowe 19% Pola...
Jeszcze nigdy nie jedliśmy tak zdrowo

Według badań Kantar Polska konsumpcja owoców i warzyw w sezonie 2023 osiągnęła rekordowy poziom. Kilkanaście gatunków regularnie notuje historyczne rekordy ilości konsumentów. W sierpniu już blisko połowa Polaków (49%) jadła warzyw i owoców dużo i bardzo dużo. Rekordowe ...
Sport zaczyna się w kuchni

Codzienny ruch i prawidłowe odżywianie to najlepsza recepta na zachowanie zdrowia, sprawności fizycznej i umysłowej.  Bywa jednak, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość zjadanych warzyw i owoców, rezygnacja z prod...
Profilaktyka nowotworowa okiem dietetyka (nowe grafiki na IG)

Nowotwory są drugą przyczyną zgonów w kraju, zaraz po chorobach układu krążenia. To nie predyspozycje genetyczne a w dużej mierze styl życia odpowiadają za pojawienie się raka. Niewłaściwa dieta w połączeniu z brakiem ruchu prowadzą do nadmiernego gromadzenia się tkanki ...
Wzmocnij kości dzięki odżywianiu

Gęstość mineralna kości zwiększa się w okresie dzieciństwa i młodości, uzyskując wartość szczytową około 30 roku życia, po czym stopniowo maleje. W utrzymaniu prawidłowej mineralizacji bierze udział wapń oraz szereg innych składników diety, które zapewniają równowagę pom...
Odżywianie jest częścią stylu życia

W odżywianiu ważne jest to, żebyśmy się dobrze czuli, mieli energię i po prostu lepiej funkcjonowali. To właśnie lepsze samopoczucie sprawia, że zmieniamy nasz sposób odżywiania. Efekt może być trwały. Warto odwołać się do doświadczeń modeli żywieniowych z obszaru Morza ...
Połowę tego co jemy powinny stanowić lokalne warzywa i owoce

Jak pokazują badania, dieta śródziemnomorska jest powszechnie rozumiana w kategoriach geograficznych. Ten termin medycznie nie budzi żadnych negatywnych konotacji, natomiast społecznie jest odbierany opacznie. Stąd wzięła się nazwa „dieta śródziemnomorska”? Dlaczego mnie...
Odporność leży na twoim talerzu

Za silny organizm, gotowy do walki z patogenami odpowiada styl życia i sposób odżywiania. Różnorodna, sezonowa dieta, bogata w warzywa i owoce a przy tym regularna aktywność fizyczna to podstawowe filary na których stoi nasza odporność.
Wyjaśnij mi to na jabłkach, nie na awokado - specjaliści postulują spolszczenie diety śródziemnomorskiej

Najistotniejsze w modelu diety śródziemnomorskiej są produkty, które pochodzą z lokalnego rynku, wśród nich sezonowe warzywa i owoce. One są podstawą odżywiania, ponieważ występują w uprawach na tym terenie. Polscy konsumenci błędnie upraszczają zalecenia do produktów, k...
Naturalny sposób na nadciśnienie

Jak wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia, już co trzeci Polak choruje na nadciśnienie tętnicze. To ponad 10 milionów osób. Połowa z nich nawet nie zdaje sobie z tego sprawy i bagatelizuje objawy. Dlaczego wykrycie i leczenie tej choroby jest tak ważne? Ponieważ n...
Rośnie konsumpcja warzyw i owoców

Sezon 2023 wzmocnił trend rosnącej konsumpcji warzyw i owoców. Według badań Kantar kilkanaście gatunków regularnie notowało historyczne rekordy ilości konsumentów. W sierpniu już blisko połowa Polaków (49%) jadła warzyw i owoców „dużo” i „bardzo dużo”. Rekordowe 19% Pola...
Jeszcze nigdy nie jedliśmy tak zdrowo

Według badań Kantar Polska konsumpcja owoców i warzyw w sezonie 2023 osiągnęła rekordowy poziom. Kilkanaście gatunków regularnie notuje historyczne rekordy ilości konsumentów. W sierpniu już blisko połowa Polaków (49%) jadła warzyw i owoców dużo i bardzo dużo. Rekordowe ...
Sport zaczyna się w kuchni

Codzienny ruch i prawidłowe odżywianie to najlepsza recepta na zachowanie zdrowia, sprawności fizycznej i umysłowej.  Bywa jednak, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość zjadanych warzyw i owoców, rezygnacja z prod...
1
2
3
4
5
6