Światowy Dzień Zdrowia - niedziela 7 kwietnia

Warszawski Uniwersytet Medyczny i Wydział Nauk i Zdrowiu, z okazji Światowego Dnia Zdrowia, zorganizował cykl mini wykładów dla młodzieży i seniorów. Ofertę wzbogaciły spotkania ze studentami dietetyki, pielęgniarstwa i ratownictwa medycznego ze Studenckich Kół Naukowych...
Na talerzu, tu zaczyna się zdrowie seniorze

Starzenie się jest naturalnym procesem zachodzącym w życiu człowieka. Po 60. roku życia zwalnia metabolizm, spada wydajność układu odpornościowego, obniża się sprawność fizyczna i pojawiają się choroby wieku starczego. Niektóre procesy możemy spowolnić poprzez zmianę naw...
Mamy to na talerzu! – już 32 pełne rekomendacje żywieniowe dla Twojego zdrowia i profilaktyki

Zobacz jak talerz* żywieniowy pomógł pokazać pełne rekomendacje żywieniowe dla osób z nadciśnieniem, dla diabetyków, w profilaktyce zapobieganie chorób nowotworowych, związanych z płodnością, dla kobiet w ciąży, matek karmiących, dla uczniów (na poprawę pamięci i lepszą ...
Przewodnik dla mamy karmiącej

Mleko matki jest najlepszym pokarmem dla nowo narodzonego dziecka. Korzyści z karmienia piersią odnosi zarówno dziecko jak i matka. Sposób odżywiania się kobiety karmiącej wzbudza dużo emocji. A prawdą jest, że nie powinno ono odbiegać od różnorodnej i pełnowartościowej ...
O promocji spożycia warzyw. Dlaczego to takie ważne?

Maciej Dolata z firmy INSPIRE podczas tegorocznych Targów Sadownictwa i Warzywnictwa opowiedział o projekcie „Core Team” mającym na celu promocję spożycia owoców i warzyw, będącym także forum współpracy sektora ogrodniczego. Jest on realizowany przez Krajowy Związek Grup...
Wsparcie żywieniowe anemii

Niedokrwistość z niedoboru żelaza, potocznie nazywana anemią, to obniżona liczba erytrocytów i tym samym ilość krążącej hemoglobiny. Może towarzyszyć chorobom przewlekłym, albo występować w pojedynkę. Przyczyn jest wiele, od błędów żywieniowych i zwiększonego zapotrzebow...
Owoce i warzywa są wyjątkowe, nie da się ich zastąpić

Zasady zdrowego trybu życia to: regularne i urozmaicone posiłki zgodne z talerzem zdrowego żywienia, spożywanie niewielkiej ilości tłuszczu dobrej jakości, ograniczenie soli, cukru i żywności wysoko przetworzonej. Poza tym ruch, aktywność fizyczna i sen.
Dieta nie oznacza wyrzeczeń. Istnieje wiele błędnych przekonań

Dieta nie oznacza wyrzeczeń, a warzywa można przygotować tak, by były bardzo smaczne. Godne uwagi są kiszonki, nasze “dobro narodowe” oraz przetwory owocowe od małych przetwórców - mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team i wielu projektów ed...
Warzywa i owoce to już nie tylko dodatek. Kuszą smakiem, kolorami i zdrowotnością

Owoce i warzywa nie bez powodu stanowią podstawę codziennego odżywiania. Zawarte w nich witaminy, mikroelementy i substancje odżywcze pozytywnie wpływają na nasz organizm i samopoczucie. Ogromna różnorodność barw, smaków, kształtów urozmaica nasze posiłki. W codziennym o...
Wiosna, jedzmy zdrowo sezonowo

Wiosna to czas kiedy znacząco poszerza się asortyment sezonowych warzyw i owoców. Sięgaj w tym okresie po sałatę, rzodkiewkę, młody groszek cukrowy, kalarepę czy szparagi. To ich najbardziej brakuje nam zimą. Staraj się powoli rezygnować z przetworów, niech twoja dieta o...
Światowy Dzień Zdrowia - niedziela 7 kwietnia

Warszawski Uniwersytet Medyczny i Wydział Nauk i Zdrowiu, z okazji Światowego Dnia Zdrowia, zorganizował cykl mini wykładów dla młodzieży i seniorów. Ofertę wzbogaciły spotkania ze studentami dietetyki, pielęgniarstwa i ratownictwa medycznego ze Studenckich Kół Naukowych...
Na talerzu, tu zaczyna się zdrowie seniorze

Starzenie się jest naturalnym procesem zachodzącym w życiu człowieka. Po 60. roku życia zwalnia metabolizm, spada wydajność układu odpornościowego, obniża się sprawność fizyczna i pojawiają się choroby wieku starczego. Niektóre procesy możemy spowolnić poprzez zmianę naw...
Mamy to na talerzu! – już 32 pełne rekomendacje żywieniowe dla Twojego zdrowia i profilaktyki

Zobacz jak talerz* żywieniowy pomógł pokazać pełne rekomendacje żywieniowe dla osób z nadciśnieniem, dla diabetyków, w profilaktyce zapobieganie chorób nowotworowych, związanych z płodnością, dla kobiet w ciąży, matek karmiących, dla uczniów (na poprawę pamięci i lepszą ...
Przewodnik dla mamy karmiącej

Mleko matki jest najlepszym pokarmem dla nowo narodzonego dziecka. Korzyści z karmienia piersią odnosi zarówno dziecko jak i matka. Sposób odżywiania się kobiety karmiącej wzbudza dużo emocji. A prawdą jest, że nie powinno ono odbiegać od różnorodnej i pełnowartościowej ...
O promocji spożycia warzyw. Dlaczego to takie ważne?

Maciej Dolata z firmy INSPIRE podczas tegorocznych Targów Sadownictwa i Warzywnictwa opowiedział o projekcie „Core Team” mającym na celu promocję spożycia owoców i warzyw, będącym także forum współpracy sektora ogrodniczego. Jest on realizowany przez Krajowy Związek Grup...
Wsparcie żywieniowe anemii

Niedokrwistość z niedoboru żelaza, potocznie nazywana anemią, to obniżona liczba erytrocytów i tym samym ilość krążącej hemoglobiny. Może towarzyszyć chorobom przewlekłym, albo występować w pojedynkę. Przyczyn jest wiele, od błędów żywieniowych i zwiększonego zapotrzebow...
Owoce i warzywa są wyjątkowe, nie da się ich zastąpić

Zasady zdrowego trybu życia to: regularne i urozmaicone posiłki zgodne z talerzem zdrowego żywienia, spożywanie niewielkiej ilości tłuszczu dobrej jakości, ograniczenie soli, cukru i żywności wysoko przetworzonej. Poza tym ruch, aktywność fizyczna i sen.
Dieta nie oznacza wyrzeczeń. Istnieje wiele błędnych przekonań

Dieta nie oznacza wyrzeczeń, a warzywa można przygotować tak, by były bardzo smaczne. Godne uwagi są kiszonki, nasze “dobro narodowe” oraz przetwory owocowe od małych przetwórców - mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team i wielu projektów ed...
Warzywa i owoce to już nie tylko dodatek. Kuszą smakiem, kolorami i zdrowotnością

Owoce i warzywa nie bez powodu stanowią podstawę codziennego odżywiania. Zawarte w nich witaminy, mikroelementy i substancje odżywcze pozytywnie wpływają na nasz organizm i samopoczucie. Ogromna różnorodność barw, smaków, kształtów urozmaica nasze posiłki. W codziennym o...
1
2
3
4
5