Rośnie popularność samozborów w Polsce. Już 78% badanych deklaruje zainteresowanie samozbiorami polskich warzyw i owoców. To 25,2 mln Polaków, o 600 tys. więcej niż w ur. i aż o 2,5 mln więcej niż w 2023 r. Wśród gatunków jakie najbardziej chcielibyśmy zbierać samemu są truskawki (37%) i pomidory (34%).

78% badanych deklaruje, że jest zainteresowanych samozbiorami polskich warzyw i owoców. Jest to o 2 p.p., więcej Polaków, niż w 2024 r. (76%). W maju 2023 takie zainteresowanie wyrażało 70% badanych.
Wśród owoców jakie chcielibyśmy samemu zebrać i w ten sposób lepiej poznać najpopularniejsze są truskawki (37%, wzrost o 2 p.p.). Na kolejnych miejscach wymieniane były maliny (25%), jabłka (24%). Dalej borówki (20%), które również cieszą się dużą popularnością, gruszki (11%) i jeżyny (10%).
Dalej minikiwi (8%), jagody kamczackie (8%), czerwone porzeczki (7%), czarna porzeczka (6%), agrest (6%), żurawina (5%) i aronia (4%).
Spośród warzyw najbardziej interesujące są dla Polaków samozbiory pomidorów (34%, wzrost o 3 p.p.). To 11 mln konsumentów, o milion więcej niże przed rokiem. Nieco tylko mniej chciałoby zobaczyć oprawę ogórków (22%), papryki (16%, wzrost o 5 p.p.) i ziemniaków (15%).
Pozostałe gatunki to szparagi (8%), brokuły (7%), cukinia (6%) i dynia (5%).

Wzrost zainteresowania gatunkami
Porównując wyniki badań „rok do roku” cztery gatunki procentowo zyskały najwięcej: cukinia (46%), brokuł (38%), papryka (37%) i minikiwi (33%).

Podobne porównanie deklaracji z roku 2025 vs. 2023, zwraca uwagę na wzrost zainteresowania uprawą: minikiwi (37%), papryka (22%), gruszki (21%) i jagoda kamczacka (17%).

Podsumowanie
Na koniec kluczowa informacja. Z badań zainicjowanych kilka lat temu przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw - wiemy, że rośnie liczba Polaków zainteresowanych ofertą samozbiorów. Jest dziś ich już ponad mln 25,2 mln (78%).
To zainteresowanie rośnie pod wpływem bieżącej sytuacji (protesty rolnicze, atmosfera wyborów), trendów prozdrowotnych i związanych z eskapizmem (bliżej przyrody, wolniej, spokojniej, dalej od elektroniki).

Na duży wzrost zainteresowania samozbiorami w ostatnim roku (78% vs. 70% w 2023 r., 76% w 2024 r.) niezmiennie, silny wpływ ma zainteresowanie jakością żywności. Polska żywność zyskała w oczach konsumentów w czasie ubiegłorocznych protestów rolników i sadowników. W tym warzywa i owoce, które stanowić powinny połowę tego, co jemy.
Komentujący wyniki badań eksperci podkreślają szansę, jaką niesie zainteresowanie tym, co lokalne i sezonowe. Kolejne badania pokazują, że rośnie też nasz etnocentryzm (patriotyzm) zakupowy.
Obok olbrzymiego zainteresowania odwiedzeniem plantacji podczas samozbiorów - wg. Kantar Polska - 65% konsumentów, czyli 21 mln osób, zamierza w nadchodzącym sezonie jeść więcej polskich owoców i warzyw. Rekordowe 10 mln Polaków chce częściej kupować - także w tym badaniu - truskawki (30%) i jabłka (29%).
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Źródła danych:
Kantar Polska, badania realizowane metodą wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI) na reprezentatywnej próbie Polaków w wieku 15 lat i więcej (N=1015).
- Sondaż zrealizowany w dniach 9-14 maja 2025 r. Pytanie: Czy jeżeli miał(a)by Pan(i) możliwość uczestnictwa w samozbiorach, to którymi gatunkami owoców i warzyw był(a)by Pan(i) zainteresowan(a)y?
- Sondaż zrealizowany w dniach 14-19 marca 2025 r. Pytanie: Czy zamierza Pan(i) w najbliższym czasie kupować częściej niż dotychczas, poszczególne gatunki naszych polskich owoców i warzyw?
Więcej na temat wzrostu deklaracji zakupowych w materiale: Których gatunków Polacy chcą jeść więcej?
#Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, V edycja”.
Zadanie jest realizowane pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Kontakt: