Sektor ogrodniczy - 5 wyzwań dla bezpieczeństwa żywnościowego

Liderzy branży warzywnej, jabłkowej i jagodowej ocenili zagrożenia na polu bezpieczeństwa żywnościowego. Niekorzystna struktura polskiego rynku rolno-spożywczego, wynikająca z niej niska rentowności, rozwój kompetencji produkcyjnych za cenę braku kontroli nad łańcuchem w...
Bezpieczeństwo żywnościowe - postrzeganie w oczach wyborców i potencjał dla urzędu Prezydenta

Wnioski z badań zrealizowanych przez Opinia24 dotyczące postrzegania tematu i wybranych kandydatów. Komentarz Agata Zadrożna, ekspertka badań społecznych w Opinii24. Badania zrealizowane w dniach 17-21 marca 2025, na reprezentatywnej próbie mieszkańców Polski, w wieku 18...
Wiedza, która smakuje

Medycyna kulinarna połączyła dietetyków i producentów warzyw i owoców. Z okazji Światowego Dnia Zdrowia - obchodzonego 7 kwietnia - odbyły się warsztaty z tej interdyscyplinarnej dziedziny, łączącej naukę o żywieniu, medycynę, farmakologię i gastronomię. Program opracowa...
Debata prezydencka – preludium, 3/04 Szczegóły!

Czy politycy kochają rolników? Jakie są koszty i straty przedsiębiorców wynikające z braku koncentracji sektora owocowo-warzywnego? Co robić żeby promocja polskich warzyw i owocow byla bardziej widoczna w kraju i za granicą? Odpowiedzi na te pytania oraz badania, który z...
Debata prezydencka – preludium, 3 kwietnia

Który z kandydatów na Prezydenta najlepiej zadba o niezależność żywnościową Polski? Czy wyborcy widzą w programach kandydatów tematy polskiej produkcji ogrodniczej? Sektor zaprasza na premierę wyników badań, które odpowiedzą na te pytania. W spotkaniu udział wezmą liderz...
Fundusz Promocji Owoców i Warzyw - rosnąca ilość wyzwań i beneficjentów

Informacja o działaniach organizacji branżowych sektora ogrodniczego w zakresie promocji i na temat wykorzystania środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Przygotowana dla producentów i dziennikarzy zainteresowanych zakresem odpowiedzialności Komisji Zarządzającej.
Już 29% Polaków wie, że jabłko jest oficjalnym owocem polskiej prezydencji

Coraz więcej Polaków deklaruje, że słyszało o tym, że jabłka, od stycznia 2025 roku, zostały oficjalnym owocem polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej. Wg. badań realizowanych przez Kantar Polska wie o tym już 29% populacji.
Owocnego Nowego Roku!

Noworoczne inspiracje dla wszystkich promotorów dobrego życia, w którym warzywa i owoce powinny zajmować tak istotną rolę. Patenty i życzenia prezentują Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert Core Team, Monika Hajduk - dietetyk kliniczny, właścicielka po...
Coraz bliżej Święta!

Radości z przygotowania, umiaru w trakcie, docenienie wielu gatunków polskich warzyw i owoców na świątecznych stołach. Oto życzenia składane przez producentów, dietetyków i socjologów. W roli przedstawicieli trzech środowisk Moniki Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczna...
Których gatunków Polacy chcą jeść więcej?

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętniej poszukują żywności krajowej, lokalnej i sezonowej. Wg. Kantar Polska 65% konsumentów, czyli 21 mln osób, zamierza w nadchodzącym sezonie jeść więcej polskich owoców i warzyw. Rekordowe 10...
Sektor ogrodniczy - 5 wyzwań dla bezpieczeństwa żywnościowego

Liderzy branży warzywnej, jabłkowej i jagodowej ocenili zagrożenia na polu bezpieczeństwa żywnościowego. Niekorzystna struktura polskiego rynku rolno-spożywczego, wynikająca z niej niska rentowności, rozwój kompetencji produkcyjnych za cenę braku kontroli nad łańcuchem w...
Bezpieczeństwo żywnościowe - postrzeganie w oczach wyborców i potencjał dla urzędu Prezydenta

Wnioski z badań zrealizowanych przez Opinia24 dotyczące postrzegania tematu i wybranych kandydatów. Komentarz Agata Zadrożna, ekspertka badań społecznych w Opinii24. Badania zrealizowane w dniach 17-21 marca 2025, na reprezentatywnej próbie mieszkańców Polski, w wieku 18...
Wiedza, która smakuje

Medycyna kulinarna połączyła dietetyków i producentów warzyw i owoców. Z okazji Światowego Dnia Zdrowia - obchodzonego 7 kwietnia - odbyły się warsztaty z tej interdyscyplinarnej dziedziny, łączącej naukę o żywieniu, medycynę, farmakologię i gastronomię. Program opracowa...
Debata prezydencka – preludium, 3/04 Szczegóły!

Czy politycy kochają rolników? Jakie są koszty i straty przedsiębiorców wynikające z braku koncentracji sektora owocowo-warzywnego? Co robić żeby promocja polskich warzyw i owocow byla bardziej widoczna w kraju i za granicą? Odpowiedzi na te pytania oraz badania, który z...
Debata prezydencka – preludium, 3 kwietnia

Który z kandydatów na Prezydenta najlepiej zadba o niezależność żywnościową Polski? Czy wyborcy widzą w programach kandydatów tematy polskiej produkcji ogrodniczej? Sektor zaprasza na premierę wyników badań, które odpowiedzą na te pytania. W spotkaniu udział wezmą liderz...
Fundusz Promocji Owoców i Warzyw - rosnąca ilość wyzwań i beneficjentów

Informacja o działaniach organizacji branżowych sektora ogrodniczego w zakresie promocji i na temat wykorzystania środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Przygotowana dla producentów i dziennikarzy zainteresowanych zakresem odpowiedzialności Komisji Zarządzającej.
Już 29% Polaków wie, że jabłko jest oficjalnym owocem polskiej prezydencji

Coraz więcej Polaków deklaruje, że słyszało o tym, że jabłka, od stycznia 2025 roku, zostały oficjalnym owocem polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej. Wg. badań realizowanych przez Kantar Polska wie o tym już 29% populacji.
Owocnego Nowego Roku!

Noworoczne inspiracje dla wszystkich promotorów dobrego życia, w którym warzywa i owoce powinny zajmować tak istotną rolę. Patenty i życzenia prezentują Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert Core Team, Monika Hajduk - dietetyk kliniczny, właścicielka po...
Coraz bliżej Święta!

Radości z przygotowania, umiaru w trakcie, docenienie wielu gatunków polskich warzyw i owoców na świątecznych stołach. Oto życzenia składane przez producentów, dietetyków i socjologów. W roli przedstawicieli trzech środowisk Moniki Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczna...
1
2
3
4
5