
Pełen zestaw infografik do użycia w social mediach (Fb, Insta) znajdziesz wśród załączników.
Obfitują w witaminę C, która obniża stężenie cholesterolu całkowitego i LDL a dodatkowo podwyższa poziom HDL („dobry” cholesterol). Przy tym dezaktywuje wolne rodniki tlenowe i tym sposobem zapobiega utlenianiu LDL działając przeciwmiażdżycowo. Z doniesień naukowych wynika, że witamina C może także sprzyjać odnowie czynności śródbłonka, która ulega zniszczeniu w wyniki wysokiego cholesterolu. |
Dostarczają karotenoidów, które podobnie jak witamina C zapobiegają utlenianiu frakcji LDL cholesterolu i obniżają stężenie całkowitego. Z badań epidemiologicznych wynika, że silny związek między spożyciem świeżych owoców a zmniejszeniem się ryzyka choroby wieńcowej. Do najbardziej aktywnych karotenoidów chroniących przed utlenianiem frakcji LDL należą: likopen, luteina, β-karoten, kryptoksantyna i zeaksantyna. |
Są źródłem flawonoidów, które korzystnie wpływają na układ krążenia, podwyższając frakcję HDL cholesterolu i chroniąc przed utlenianiem LDL. |
ROKITNIK-superowoc. Naturalny sprzymierzeniec w leczeniu miażdżycy
Monika Stromkie-Złomaniec
dietetyk kliniczny
Z kaloriami na pieńku
#PołowaSukcesu #PołowaTegoCoJemy
Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
#Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, V edycja”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W końcówce sierpnia polecamy pełne rekomendacje żywieniowe na upały - link
Dotychczas opracowane rekomendacje żywieniowe:
Talerz* detronizuje Piramidę Żywności i Żywienia. Dlaczego?
Kontakt: