Zobacz jak talerz* żywieniowy pomógł pokazać pełne rekomendacje żywieniowe dla osób z nadciśnieniem, dla diabetyków, w profilaktyce zapobieganie chorób nowotworowych, związanych z płodnością, dla kobiet w ciąży, matek karmiących, dla uczniów (na poprawę pamięci i lepszą koncentrację); dla osób zabieganych (na lepszy sen, wydajniejszą pracę mózgu, odporność na stres), związane z powstrzymaniem starzenia (antyaging). Zestawienie otwiera "talerz dla dzieci" przygotowany w wierszowanej formie.
Mamy rekomendacje dla osób z cukrzycą, z nadwagą, otyłością. Ale nie wszyscy na coś chorujemy. W przystępny sposób prezentujemy zalecenia dla ludzi zdrowych. Są też zwyczajne stany fizjologiczne, gdzie dieta powinna być trochę zmodyfikowana. Jest to chociażby ciąża czy laktacja. Tutaj także widzimy ogromną rolę warzyw i owoców
mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, praktyk Z kaloriami na pieńku, autorka rekomendacji, wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, ekspert programów w telewizji, prasie, internecie i radio (m.in. Pytanie na śniadanie, Dzień dobry TVN, Gazeta Wyborcza, mamadu.pl, Radiowa Trójka, Czwórka).
Zestawienie pełnych rekomendacji żywieniowych
Zdrowa po menopauzie
Śródziemnomorska w polskim wydaniu
Skuteczne leczenie insulinooporności
Wsparcie żywieniowe anemii
Na talerzu, tu zaczyna się zdrowie seniorze
Zimowe, smaczne i zdrowe
Święta zdrowiem pachnące
Jesień na talerzu
Odporność leży na twoim talerzu
Mocne kości dzięki odżywianiu
Materiał prasowy z okazji Światowego Dnia Osteoporozy, 20/10
Dobre wskazówki na „zły” cholesterol
Przewodnik dla przyszłej mamy
Triki na zdrowe grillowanie
Lato soczyście kolorowe
Zdrowe odżywianie od małego
Sport zaczyna się w kuchni
Modny styl życia czyli jak powinna odżywiać się młodzież?
Wiosna, jedz zdrowo sezonowo
Zdrowy posiłek dla zabieganych
Wskazówki żywieniowe w endometriozie
Jedzenie na dobre myślenie
Jedzenie na odmłodzenie
Przewodnik dla mamy karmiącej
Jedzenie wspierające płodność
Żywieniowe podejście do otyłości
Zdrowy talerz diabetyka
Naturalny sposób na nadciśnienie
Profilaktyka nowotworowa na co dzień
Publikacja powstała w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
- Dlaczego talerz* jest szansą na wzrost konsumpcji warzyw i owoców w Polsce? - krótka historia odchodzenia od Piramidy Żywności i Żywienia
- Podaj mi to jak na talerzu* – plan publikacji zaleceń żywieniowych, które będą opracowywane przez sektor ogrodniczy w ramach projektu Core Team w 2022 roku
- Jak dojść do połowy talerza? Sprint czy półmaraton? – jak zdaniem dietetyków zacząć jeść więcej warzyw i owoców i sprawnie uczynić podstawą każdego posiłku