Źródła żelaza na talerzu
Sprytne triki na zwiększenie wchłaniania żelaza niehemowego
Białko! Bez niego nie poprawisz wyników badań
Miedź i witamina A
Kilka ważnych zasad dla poprawy trawienia i wchłaniania żelaza
Te produkty są na cenzurowanym!
Kuj żelazo, póki gorące
Monika Stromkie-Złomaniec
dietetyk kliniczny
ekspert Core Teamu
#PołowaSukcesu #PołowaTegoCoJemy
Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Prowadzi poradnię dietetyczną „Z kaloriami na pieńku”. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Rekomendacje żywieniowe zostały opracowane w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora. III edycja”. Projekt jest realizowany przez KZGPOiW we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Bibliografia:
- Żelazo: homeostaza i suplementacja. Carlos Lifschitz, STANDARDY MEDYCZNE/PEDIATRIA 2015
- Analiza wybranych grup produktów spożywczych wzbogaconych w żelazo, E. Żuk, K. Skrypnik, J.Suliburska, Instytut Żywienia Człowieka i Dietetyki, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
- Niedokrwistość – zalecenia i jadłospis, materiały NCEZ
- Masz to we krwi. P. Ichnatowicz, E. Ptak