Jesień to pora roku, w której kuchnia staje się niezwykle aromatyczna. Na talerzu królują intensywne kolory: głęboka pomarańcz dyni, kremowa biel pieczarek i czerwień jabłek. W ostatnim odcinku naszej sezonowej serii Wiem i Jem do kuchni zapraszamy dynię, pieczarkę i jabłko. Zaczynamy od warzyw, a kończymy owocami.

- dynia (2 szklanki pokrojonej w kostkę)
- pieczarki (200 g)
- ryż typu arborio (100 g)
- cebula (0,5 sztuki)
- czosnek (1 ząbek)
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek (2 łyżki)
- ser typu grana padano, pecorino romano lub parmezan (4 łyżki)
- ser typu gorgonzola (50 g)
- bulion warzywny ze słoiczka (1 łyżka)
- sól, pieprz, mielona papryka i rozmaryn
- jabłko
- masło orzechowe
Sposób przygotowania:

Więcej przepisów na IG Centrum Dietetyczne MonVita - Monika Hajduk

Komunikat opracowany w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja VII”.
Zadanie jest realizowane pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.




