Uwaga! Ostatni czwartek maja wypada w Boże Ciało, dlatego zapraszamy 23/05
(śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria) - link
Agenda:
- Czy Polacy chcą samozbiorów? Jeśli mieliby możliwość uczestnictwa w samozbiorach, które gatunki by wybrali? 🍓🫐🍏 - Magda Stefaniak, ekspertka Kantar Polska
- Najpopularniejsze gatunki warzyw i owoców w maju - Dagmara Towarek, Kantar Polska. Wyniki monitoringu od lutego 2020 r. dostępne są na stronie WczorajNaTalerzu.pl
- Co jest podstawą letniego menu? Jak wycisnąć z tej pory roku najwięcej? Dlaczego warzywa powinny królować na naszych talerzach? Czym jest jagodowa sztafeta i dlaczego warto w niej pobiec? - rekomendacje zaprezentuje dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec, Z kaloriami na pieńku
- Truskawki - ulubiony owoc Polaków. Słodki, poziomkowy, czasem wytrawny, polecany do wypieków, deserów, koktajli i lodów. Masz swój ulubiony? Twist czy Verdi? Truskawka słodka czy poziomkowa? O smaku najpopularniejszych odmian - Albert Zwierzyński, praktyk i popularyzator wiedzy o truskawkach 🍓 Agro-wsparcie.pl
- Jagoda kamczacka - degustacja pierwszych tegorocznych owoców i wypieków, prezentacja plantacji biorących udział w akcji samozbiory na plantacjach w całej Polsce - Justyna Kusibab-Mruk, szkółkarz, plantator i przetwórca jagody, Plantin, oraz Andrzej Krupiński, prezes Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej
- Start akcji #JagodoweCodziennie - pomysł na wypracowanie nawyku i zapraszanie (nominowanie) bliskich i przyjaciół - Justyna Marszałkowska-Jakubik - dietetyczka, wykładowca akademicki, inicjatorka akcji, Zdrowonajedzeni.pl
- Narodowy Dzień Sportu 2024 - 15/09, błonia PGE Narodowy - informacja i zaproszenie, NarodowyDzienSportu.pl
- Dyskusja o tym jak wykorzystać sezon - sezonowość, lokalność i samozbiory - do kreacji nawyków żywieniowych. Paneliści: Justyna Malinowska - dietetyczka konsultująca w Centrum Dietetycznym Online, Ekspertka Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej NIZP-PZH PIB; Marta Trząsalska – dietetyk oraz Justyna Kusibab-Mruk - producent i współtwórca referencyjnych samozbiorów jagody kamczackiej.
Do Państwa dyspozycji będą nasi goście i eksperci:
- Albert Zwierzyński - praktyk popularyzator wiedzy o truskawkach, ekspert Pytania na Śniadanie, AgroWsparcie
- Justyna Kusibab-Mruk - szkółkarz, plantator i przetwórca i organizator samozbiorów jagody kamczackiej, Plantin
- Andrzej Krupiński - Stow. Plantatorów Jagody Kamczackiej
- Małgorzata Jaszyk współkieruje firmą Nutracevit, która produkuje m.in. sok BIOHASKAP® Vitality, który rozsławił jagodę kamczacką. Na targach Biofach zdobył on tytuł Best New Product 2019 w kategorii napoje, pokonując 100 innych eko produktów z całego świata. Więcej na Biohaskap.com
- Mirosław Łuska - Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, lider kampanii Moc Polskich Warzyw, w Core Team w zespołach ds. Produkcji zrównoważonej oraz Zadaniowania badań i współpracy z nauką - ProducenciPapryki.pl
- Paweł Myziak - wice Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, w Core Team członek zespołu ds. komunikacja roli warzyw i owoców w żywieniu człowieka - Połowa sukcesu
- Justyna Malinowska - dietetyczka konsultująca w Centrum Dietetycznym Online, Ekspertka Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej NIZP-PZH PIB oraz doktorantka w Zakładzie Medycyny Laboratoryjnej na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Więcej na ncez.pzh.gov.pl
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
- Justyna Marszałkowska-Jakubik - dietetyczka, wykładowca akademicki. Związana z dietetyką od 2005 r. specjalizuje się w dietetyce klinicznej, szczególnie w dietoterapii Hashimoto i chorób nowotworowych. Inicjatorka akcji prezentującej pomysły na #JagodoweCodziennie. Zdrowonajedzeni.pl
- Milena Nosek - dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Absolwentka WUM. Wykładowca dietetyki w sporcie. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego. Dietetyk z tytułem lidera w dziedzinie psychodietetyki Polish Business Woman Awards, autorka książki "Nie czas na wymówki - zdrowe odżywianie dla zabieganych" Milena.Nosek.dietetyk
- Marta Trząsalska – dietetyk, trener, promotorka zdrowia i medycyny stylu życia. Otworzyła przewód doktorski nt. otyłości. Jest laureatką Polish Businesswomen Awards magazynu BusinessWoman&Life - Lider holistycznych terapii dietetycznych. Praktyka Dietetyka & Lifestyle
- Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, lider prac zespołu ds. promocji roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu i jeden z inicjatorów powstania ogrodniczego Core Teamu
Podsumowanie marcowego spotkania prasowego
Odkryją Państwo, jak proste zmiany w diecie mogą przynieść długotrwałe korzyści dla zdrowia, zwiększyć naszą odporność, poprawić nastrój i energię, przeciwdziałać chronicznym chorobom
- prof. Ewa Stachowska, Wasz profesor od żywienia!
Wydarzenie konferencja 27 czerwca - premiera rekomendacji w formie talerza* poprawiających odżywianie naszej mikrobioty jelitowej
Kontakt w sprawie wyników badań, nagrań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- producenci i eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do prezentowanych ostatnio rekomendacji żywieniowych - spolszczenie diety śródziemnomorskiej, wsparcie żywieniowe anemii, menopauza, rola warzyw i owoców w codziennym odżywianiu - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team - mail
Zapraszają CORE TEAM sektora ogrodniczego, KZGPOiW i KANTAR.
Wyniki monitoringu konsumpcji kilkudziesięciu gatunków warzyw i owoców & zestawienie komunikatów prasowych - WczorajNaTalerzu.pl
https://wczorajnatalerzu.pl
Badania realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”. Projekt ten realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Kontakt: