Zapraszamy na spotkanie producentów, dietetyków i dziennikarzy. Kantar Polska zaprezentujemy trendy konsumpcji w latach 2020-2023. Poznamy gatunki najbogatsze w antocyjany i badania ich wsparcia w kontroli glikemii. W ramach popularyzacji wiedzy na temat roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu, zaprezentujemy rekomendacje żywieniowe dla kobiet po 50-tce - Menopauza Cię nie spowolni.
Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie, uderzenia gorąca, zwiększone ryzyko chorób metabolicznych i układu krążenia… to tylko niektóre problemy, z jakimi mierzą się kobiety w okresie menopauzy. Zobaczymy, poza tzw. hormonalną terapią menopauzalną (HTM), jak duże znaczenie dla ich samopoczucia ma styl życia i sposób odżywiania.
Zapraszamy do dyskusji z ekspertami o tym jak wykorzystać chęć Polaków by kupować krajową żywność. Przypomnimy badania, w których aż 60% konsumentów ma w planach w najbliższym czasie kupować częściej niż dotychczas, wiele gatunków polskich owoców i warzyw.
Ostatni czwartek miesiąca: 25 kwietnia 2024, godz. 10:00-11:15
Uwaga! Ostatni czwartek maja wypada w Boże Ciało, kolejne śniadanie odbędzie się 23/05
Miejsce spotkania: ulica Piękna 24/26, II piętro, Warszawa
(śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria) - link
(śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria) - link
Agenda:
- Jak wyglądało spożycie popularnych gatunków polskich owoców i warzyw w 4 ostatnich sezonach, lata 2020-2023? Czy widoczny jest trend? Które grupy wiekowe generują zmiany ilości konsumentów poszczególnych gatunków owoców i warzyw? 🫐🍎🫑 prezentacja analizy - Magdalena Stefaniak i Dagmara Towarek, ekspertki Kantar Polska
- Dane miesięczne dostępne na WczorajNaTalerzu.pl
- Zdrowa po menopauzie - rekomendacje żywieniowe w formie modnego talerza, które wpływają na zdrowie metaboliczne i ogólne samopoczucie kobiet w okresie okołomenopauzalnym - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk, ekspert Core Team, Z kaloriami na pieńku
- Jak rozpoznać bogactwo antocyjanów? - o najnowszych badaniach i zaletach codziennego odżywiania bogatego w antocyjany zawarte w owocach jagodowych i wsparciu kontroli glikemii, lekarz i plantator eko jagody kamczackiej, w jednej osobie - Małgorzata Jaszyk, Nutracevit
- Dyskusja o tym jak nie zmarnować sezonu, w którym 60% konsumentów ma w planach kupić więcej polskich owoców i warzyw? M.in. jabłek, truskawek, czereśni, malin, śliwek, gruszek i borówek, wśród warzyw: pomidorów, ogórków, ziemniaków, marchwi, cebuli, kapusty oraz papryki.
- Idea akcji #JagodoweCodziennie - prezentacja pomysłów i zapraszanie (nominowanie) do wspólnej mądrej zabawy - Justyna Marszałkowska-Jakubik - dietetyczka, wykładowca akademicki, inicjatorka akcji w 2023 r. Zdrowonajedzeni.pl
- Werdykt kapituły nagrody Złoty Otis 2024 r.
- Prezentacja laureatów BrandingOvation 2024 - pierwszego przeglądu marek jagodowych i promocji w ogrodnictwie.
- Degustacja pierwszych polskich superowoców 🍓
Do Państwa dyspozycji będą nasi goście i eksperci:
- Małgorzata Jaszyk współkieruje firmą Nutracevit, która produkuje m.in. sok BIOHASKAP® Vitality, który rozsławił jagodę kamczacką. Na targach Biofach zdobył on tytuł Best New Product 2019 w kategorii napoje, pokonując 100 innych eko produktów z całego świata. Więcej na Biohaskap.com
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
- Milena Nosek - dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Absolwentka WUM. Wykładowca dietetyki w sporcie. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego. Dietetyk z tytułem lidera w dziedzinie psychodietetyki Polish Business Woman Awards, autorka książki "Nie czas na wymówki - zdrowe odżywianie dla zabieganych" Milena.Nosek.dietetyk
- Justyna Marszałkowska-Jakubik - dietetyczka, wykładowca akademicki. Związana z dietetyką od 2005 r. specjalizuje się w dietetyce klinicznej, szczególnie w dietoterapii Hashimoto i chorób nowotworowych. Inicjatorka akcji prezentującej pomysły na #JagodoweCodziennie. Zdrowonajedzeni.pl
- Marta Trząsalska – dietetyk, trener, promotorka zdrowia i medycyny stylu życia. Otworzyła przewód doktorski nt. otyłości. Jest laureatką Polish Businesswomen Awards magazynu BusinessWoman&Life - Lider holistycznych terapii dietetycznych. Praktyka Dietetyka & Lifestyle
- Paweł Myziak - wice Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, w Core Team członek zespołu ds. komunikacja roli warzyw i owoców w żywieniu człowieka - Połowa sukcesu
- Mirosław Łuska - Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, lider kampanii Moc Polskich Warzyw, w Core Team w zespołach ds. Produkcji zrównoważonej oraz Zadaniowania badań i współpracy z nauką - ProducenciPapryki.pl
- Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, lider prac zespołu ds. promocji roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu i jeden z inicjatorów powstania ogrodniczego Core Teamu
Podsumowanie marcowego spotkania prasowego
Zapraszamy na wykład prof. Ewy Stachowskiej, Kierownika Katedry Żywienia Człowieka i Metabolomiki, Wydziału Nauk o Zdrowiu, Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
Odkryją Państwo, jak proste zmiany w diecie mogą przynieść długotrwałe korzyści dla zdrowia, zwiększyć naszą odporność, poprawić nastrój i energię, przeciwdziałać chronicznym chorobom
- prof. Ewa Stachowska, Wasz profesor od żywienia!
Więcej w materiale Zdrowe żywienie i rola mikrobioty jelitowej... - link
Zapowiedź rekomendacji żywieniowych w modnej formie talerza* poprawiających odżywianie naszej mikrobioty jelitowej
Kiedy siadamy do stołu, z nami siada 1,5 kg naszych mikroorganizmów jelitowych, w uproszczeniu - 1,5 mln naszych bakterii. Nasze zdrowie i odporność lepszy w naszych i w ich rękach. Dlatego już niebawem zaprezentujemy jedyny w swoim rodzaju talerza żywieniowy dla milionów bakterii i ich, jakże często, zabłąkanego żywiciela.
_
Kontakt w sprawie wyników badań, nagrań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- producenci i eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do prezentowanych ostatnio rekomendacji żywieniowych - spolszczenie diety śródziemnomorskiej, wsparcie żywieniowe anemii, menopauza, rola warzyw i owoców w codziennym odżywianiu - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team - mail
Zapraszają CORE TEAM sektora ogrodniczego, KZGPOiW i KANTAR.
Wyniki monitoringu konsumpcji kilkudziesięciu gatunków warzyw i owoców & zestawienie komunikatów prasowych - WczorajNaTalerzu.pl
https://wczorajnatalerzu.pl
#Fundusze Promocji
Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.
Kontakt: