Studenci dietetyki WUM edukują na Instagramie
Ogłaszamy wyniki konkursu na najlepszy edukacyjny reels 2024
Światowy Dzień Cukrzycy okazją do promocji owoców i warzyw

14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Hasło przewodnie tegorocznych obchodów to „Znaj ryzyko, bądź odpowiedzialny”. Celem wielu podejmowanych w tym dniu działań edukacyjnych jest wzrost świadomości czynników ryzyka i kluczowej roli zdrowego odżywiania. Produce...
Światowy Dzień Cukrzycy okazją do promocji owoców i warzyw

14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Hasło przewodnie tegorocznych obchodów to „Znaj ryzyko, bądź odpowiedzialny”. Celem wielu podejmowanych w tym dniu działań edukacyjnych jest wzrost świadomości czynników ryzyka i kluczowej roli zdrowego odżywiania. Produce...
Zdrowy talerz diabetyka

100 lat po odkryciu insuliny chorych jest coraz więcej. Według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) średnio co trzecia osoba na świecie ma stan przedcukrzycowy, co dziesiąta choruję na cukrzycę, z czego połowa nie jest tego świadoma. Narosło wiele mitów. Sądz...
Odżywianie dla zmagających się z insulinoopornością

Insulinooporność (IO) to zaburzenie, w którym komórki organizmu stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny – hormonu odpowiedzialnego za regulację poziomu glukozy we krwi i jej transport do tkanek. Nieleczona insulinooporność z czasem może prowadzić do rozwoju cukrzy...
Jesienny talerz żywieniowy

Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego zbliżamy się ku jesieni. Dni robią się coraz krótsze a pogoda coraz bardziej kapryśna. Sposób odżywiania i codzienny ruch ma znaczenie dla naszego samopoczucia, nastroju i odporności. Sprawdź co jeść jesienią by zaspokoić wszystkie potr...
Naturalny sposób na nadciśnienie

Z badań Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że już co trzeci Polak choruje na nadciśnienie tętnicze. To ponad 10 milionów osób. Połowa z nich nawet nie zdaje sobie z tego sprawy i bagatelizuje objawy. Dlaczego wykrycie i leczenie tej choroby jest tak ważne? Ponieważ ni...
Żywieniowe leczenie otyłości

Od lat obserwujemy znaczny wzrost występowania nadwagi i otyłości. Problem zaczyna dotyczyć coraz częściej ludzi młodych. W konsekwencji obniża się średnia wieku zachorowalności na choroby układu krążenia i cukrzycę. Kluczem do zachowania prawidłowej masy ciała jest właś...
Jak jedzenie poprawia efektywność treningu?

Sport zaczyna się w kuchni. Codzienny ruch i prawidłowe odżywianie to najlepsza recepta na zachowanie zdrowia, sprawności fizycznej i umysłowej. Bywa jednak, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość zjadanych warzyw ...
Zimowe, smaczne i zdrowe

Zimą często zaczynają kuleć zdrowe nawyki żywieniowe, w posiłkach brakuje warzyw i owoców, których dostępność jest nieco mniejsza niż w innych porach roku. Dodatkowo brak ruchu połączony z mało różnorodną dietą i podjadaniem sprawiają, że zaczynamy tyć. Cały szkopuł tkwi...
Studenci dietetyki WUM edukują na Instagramie
Ogłaszamy wyniki konkursu na najlepszy edukacyjny reels 2024
Światowy Dzień Cukrzycy okazją do promocji owoców i warzyw

14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Hasło przewodnie tegorocznych obchodów to „Znaj ryzyko, bądź odpowiedzialny”. Celem wielu podejmowanych w tym dniu działań edukacyjnych jest wzrost świadomości czynników ryzyka i kluczowej roli zdrowego odżywiania. Produce...
Światowy Dzień Cukrzycy okazją do promocji owoców i warzyw

14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Hasło przewodnie tegorocznych obchodów to „Znaj ryzyko, bądź odpowiedzialny”. Celem wielu podejmowanych w tym dniu działań edukacyjnych jest wzrost świadomości czynników ryzyka i kluczowej roli zdrowego odżywiania. Produce...
Zdrowy talerz diabetyka

100 lat po odkryciu insuliny chorych jest coraz więcej. Według Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej (IDF) średnio co trzecia osoba na świecie ma stan przedcukrzycowy, co dziesiąta choruję na cukrzycę, z czego połowa nie jest tego świadoma. Narosło wiele mitów. Sądz...
Odżywianie dla zmagających się z insulinoopornością

Insulinooporność (IO) to zaburzenie, w którym komórki organizmu stają się mniej wrażliwe na działanie insuliny – hormonu odpowiedzialnego za regulację poziomu glukozy we krwi i jej transport do tkanek. Nieleczona insulinooporność z czasem może prowadzić do rozwoju cukrzy...
Jesienny talerz żywieniowy

Wraz z rozpoczęciem roku szkolnego zbliżamy się ku jesieni. Dni robią się coraz krótsze a pogoda coraz bardziej kapryśna. Sposób odżywiania i codzienny ruch ma znaczenie dla naszego samopoczucia, nastroju i odporności. Sprawdź co jeść jesienią by zaspokoić wszystkie potr...
Naturalny sposób na nadciśnienie

Z badań Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że już co trzeci Polak choruje na nadciśnienie tętnicze. To ponad 10 milionów osób. Połowa z nich nawet nie zdaje sobie z tego sprawy i bagatelizuje objawy. Dlaczego wykrycie i leczenie tej choroby jest tak ważne? Ponieważ ni...
Żywieniowe leczenie otyłości

Od lat obserwujemy znaczny wzrost występowania nadwagi i otyłości. Problem zaczyna dotyczyć coraz częściej ludzi młodych. W konsekwencji obniża się średnia wieku zachorowalności na choroby układu krążenia i cukrzycę. Kluczem do zachowania prawidłowej masy ciała jest właś...
Jak jedzenie poprawia efektywność treningu?

Sport zaczyna się w kuchni. Codzienny ruch i prawidłowe odżywianie to najlepsza recepta na zachowanie zdrowia, sprawności fizycznej i umysłowej. Bywa jednak, że amatorzy sportu popełniają wiele błędów dietetycznych. Najczęstsze z nich to zbyt mała ilość zjadanych warzyw ...
1
2
3
4
5
6