9 na 10 Polaków ma ochotę poczęstować kogoś owocem lub warzywem

Możliwość dzielenia się z innymi zazwyczaj sprawia nam przyjemność. 91% badanych wskazuje gatunki warzyw i owoców, którymi mieliby ochotę podzielić się z innymi osobami. Wśród gatunków którymi chcielibyśmy podzielić się są truskawki (50%), maliny (33%), jabłka (25%) i bo...
Jabłko połączyło miłośników szarlotki i poloneza

23 czerwca br. w Pałacu Mała Wieś, w sercu grójecczyzny, odbył się I Festiwal Szarlotki, któremu towarzyszył finał X Międzynarodowego Festiwalu Poloneza. Oba wydarzenia połączył status produktów narodowych i pasja liderów. 
Nakarm swoje „dobre” bakterie - pełne rekomendacje opracowane w formie modnego talerza żywieniowego

Mikrobiota jelitowa to wszystkie mikroorganizmy (bakterie, wirusy, archeony, eukariota i grzyby) zasiedlające przewód pokarmowy człowieka. Dzisiejszy stan wiedzy pozwala śmiało twierdzić, że stan mikrobioty jest podstawą naszego zdrowia. Rozregulowanie jej na skutek przy...
3 na 4 Polaków jest zainteresowana samozbiorami owoców i warzyw

Rośnie popularność samozborów w Polsce. 76% badanych deklaruje zainteresowanie samozbiorami polskich warzyw i owoców. To 24,6 mln Polaków, o 1,9 mln więcej niż w 2023 r. Wśród gatunków jakie najbardziej chcielibyśmy zbierać samemu są truskawki (35%), pomidory (31%), jabł...
Jak odżywiać się latem?

Wyciśnij z lata co najcenniejsze dla ciebie! To doskonały moment by poprawić nawyki żywieniowe, bo oferta różnokolorowych warzyw i owoców jest szeroka. Staraj się spędzać czas na świeżym powietrzu, wybierz się na rower. I koniecznie sprawdź jak odżywiać się latem!
Regulamin Konkursu dla studentów dietetyki WUM
Regulamin konkursu „Zdrowie? Masz to na talerzu!” organizowanego przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, we współpracy z Zakładem Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Zdrowiu, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Zdrowie? Masz to na talerzu!
I. Talerz Zdrowego Żywienia, czyli Twój niezawodny sposób na zdrowy posiłek
Zaprogramuj swój talerz na lepsze myślenie

Mózg to centrum dowodzenia, który stale odbiera i przesyła niezliczone ilości informacji do całego organizmu. Zużywa przy tym  aż 20-25 proc. energii dostarczanej z pożywieniem a jego głównym pokarmem jest glukoza. Nie oznacza to jednak, że spożywanie cukru w czystej pos...
Nie pauzuj po 50-tce!

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie, uderzenia gorąca, zwiększone ryzyko chorób metabolicznych i układu krążenia… to tylko niektóre problemy, z jakimi mierzą się kobiety w okresie okołomenopauzalnym. Poza tzw. hormonalną terapią menopauzalną (HTM), ogromne z...
Czereśnie - pochodzenie ma znaczenie

Lipiec to nowy sierpień. W sierpniu polska czereśnia już nie będzie dostępna. Warto je jeść i o nich opowiadać. Przekazać wiedzę i sezonowe nawyki dzieciom. Swoimi doświadczeniami w rozwijaniu produkcji i promocji dzieli się Krzysztof Czarnecki, sadownik, wiceprezes Zwią...
9 na 10 Polaków ma ochotę poczęstować kogoś owocem lub warzywem

Możliwość dzielenia się z innymi zazwyczaj sprawia nam przyjemność. 91% badanych wskazuje gatunki warzyw i owoców, którymi mieliby ochotę podzielić się z innymi osobami. Wśród gatunków którymi chcielibyśmy podzielić się są truskawki (50%), maliny (33%), jabłka (25%) i bo...
Jabłko połączyło miłośników szarlotki i poloneza

23 czerwca br. w Pałacu Mała Wieś, w sercu grójecczyzny, odbył się I Festiwal Szarlotki, któremu towarzyszył finał X Międzynarodowego Festiwalu Poloneza. Oba wydarzenia połączył status produktów narodowych i pasja liderów. 
Nakarm swoje „dobre” bakterie - pełne rekomendacje opracowane w formie modnego talerza żywieniowego

Mikrobiota jelitowa to wszystkie mikroorganizmy (bakterie, wirusy, archeony, eukariota i grzyby) zasiedlające przewód pokarmowy człowieka. Dzisiejszy stan wiedzy pozwala śmiało twierdzić, że stan mikrobioty jest podstawą naszego zdrowia. Rozregulowanie jej na skutek przy...
3 na 4 Polaków jest zainteresowana samozbiorami owoców i warzyw

Rośnie popularność samozborów w Polsce. 76% badanych deklaruje zainteresowanie samozbiorami polskich warzyw i owoców. To 24,6 mln Polaków, o 1,9 mln więcej niż w 2023 r. Wśród gatunków jakie najbardziej chcielibyśmy zbierać samemu są truskawki (35%), pomidory (31%), jabł...
Jak odżywiać się latem?

Wyciśnij z lata co najcenniejsze dla ciebie! To doskonały moment by poprawić nawyki żywieniowe, bo oferta różnokolorowych warzyw i owoców jest szeroka. Staraj się spędzać czas na świeżym powietrzu, wybierz się na rower. I koniecznie sprawdź jak odżywiać się latem!
Regulamin Konkursu dla studentów dietetyki WUM
Regulamin konkursu „Zdrowie? Masz to na talerzu!” organizowanego przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, we współpracy z Zakładem Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Zdrowiu, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Zdrowie? Masz to na talerzu!
I. Talerz Zdrowego Żywienia, czyli Twój niezawodny sposób na zdrowy posiłek
Zaprogramuj swój talerz na lepsze myślenie

Mózg to centrum dowodzenia, który stale odbiera i przesyła niezliczone ilości informacji do całego organizmu. Zużywa przy tym  aż 20-25 proc. energii dostarczanej z pożywieniem a jego głównym pokarmem jest glukoza. Nie oznacza to jednak, że spożywanie cukru w czystej pos...
Nie pauzuj po 50-tce!

Tycie z powietrza, „mgła mózgowa”, rozdrażnienie, uderzenia gorąca, zwiększone ryzyko chorób metabolicznych i układu krążenia… to tylko niektóre problemy, z jakimi mierzą się kobiety w okresie okołomenopauzalnym. Poza tzw. hormonalną terapią menopauzalną (HTM), ogromne z...
1
2
3
4
5