Dobrze w „zły” cholesterol

Na hipercholesterolemię może cierpieć ok. 21 milionów, czyli ponad 60 proc. populacji dorosłej. Szacuje się, że jedynie 6 proc. jest świadomych swojej choroby. Wyniki są niepokojące, gdyż wysoki cholesterol jest jednym z czynników zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowy...
Grillujemy zdrowo!

Spotkania przy grillu z bliskimi to narodowy sport Polaków od majówki aż po ciepłe jesienne wieczory. Czy dania z rusztu zawsze muszą być niezdrowe? Niekoniecznie, jeśli dobrze przygotujemy się do grillowania, wybierzemy wysokiej jakości produkty oraz  zadbamy o obecność...
Lato soczyście kolorowe

Lato jest soczyście kolorowe. To doskonały moment by poprawić nawyki żywieniowe, bo oferta różnokolorowych warzyw i owoców jest szeroka. Staraj się spędzać czas na świeżym powietrzu, wybierz się na wycieczkę czy rower. I koniecznie sprawdź jak odżywiać się latem!
Zdrowe odżywianie od małego

Zdrowie dzieci zależy od tego co znajduje się na ich talerzu i w szkolnej śniadaniówce. Zwykle brakuje warzyw i owoców, które powinny być podstawą zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Tylko taka gwarantuje zdrowie teraz i w przyszłości. Wzorem do naśladowania dla naj...
Jakimi gatunkami mamy ochotę kogoś poczestować?

89% badanych deklaruje, że podzieliłoby się którymś z gatunków z drugą osobą. Wśród owoców jakie chciałoby się dać drugiej osobie są: truskawki (57%), czereśnie (40%), maliny (32%), jabłka (26%) oraz borówki (23%). Spośród warzyw chcemy częstować pomidorem (20%) i ogórki...
Aż 78% Polaków jest zainteresowana samozbiorami

Rośnie popularność samozborów w Polsce. Już 78% badanych deklaruje zainteresowanie samozbiorami polskich warzyw i owoców. To 25,2 mln Polaków, o 600 tys. więcej niż w ur. i aż o 2,5 mln więcej niż w 2023 r. Wśród gatunków jakie najbardziej chcielibyśmy zbierać samemu są ...
Zdrowy talerz tajemnicą młodości

Każdy z nas chciałby cieszyć się długim życiem w zdrowiu. Dodatkowo jędrna skóra bez zmarszczek i dobry wzrok to marzenie większości z nas. Starzenie się organizmu jest procesem nieuniknionym. Jednak tempo tego procesu jest w dużej mierze zależne od nas samych. Szeroko p...
Jedzenie na dobre myślenie

Mózg to centrum dowodzenia, który stale odbiera i przesyła niezliczone ilości informacji do całego organizmu. Zużywa przy tym  aż 20-25 proc. energii dostarczanej z pożywieniem a jego głównym pokarmem jest glukoza. Nie oznacza to jednak, że spożywanie cukru w czystej pos...
Medycyna kulinarna wspierana przez producentów warzyw i owoców

Medycyna kulinarna połączyła dietetyków i producentów warzyw i owoców. Z okazji Światowego Dnia Zdrowia - obchodzonego 7 kwietnia - odbyły się warsztaty z tej interdyscyplinarnej dziedziny, łączącej naukę o żywieniu, medycynę, farmakologię i gastronomię. Program opracowa...
Talerz na mocne kości

Gęstość mineralna kości zwiększa się w okresie dzieciństwa i młodości, uzyskując wartość szczytową około 30 roku życia, po czym stopniowo maleje. W utrzymaniu prawidłowej mineralizacji bierze udział wapń oraz szereg innych składników diety, które zapewniają równowagę pom...
Dobrze w „zły” cholesterol

Na hipercholesterolemię może cierpieć ok. 21 milionów, czyli ponad 60 proc. populacji dorosłej. Szacuje się, że jedynie 6 proc. jest świadomych swojej choroby. Wyniki są niepokojące, gdyż wysoki cholesterol jest jednym z czynników zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowy...
Grillujemy zdrowo!

Spotkania przy grillu z bliskimi to narodowy sport Polaków od majówki aż po ciepłe jesienne wieczory. Czy dania z rusztu zawsze muszą być niezdrowe? Niekoniecznie, jeśli dobrze przygotujemy się do grillowania, wybierzemy wysokiej jakości produkty oraz  zadbamy o obecność...
Lato soczyście kolorowe

Lato jest soczyście kolorowe. To doskonały moment by poprawić nawyki żywieniowe, bo oferta różnokolorowych warzyw i owoców jest szeroka. Staraj się spędzać czas na świeżym powietrzu, wybierz się na wycieczkę czy rower. I koniecznie sprawdź jak odżywiać się latem!
Zdrowe odżywianie od małego

Zdrowie dzieci zależy od tego co znajduje się na ich talerzu i w szkolnej śniadaniówce. Zwykle brakuje warzyw i owoców, które powinny być podstawą zbilansowanej i pełnowartościowej diety. Tylko taka gwarantuje zdrowie teraz i w przyszłości. Wzorem do naśladowania dla naj...
Jakimi gatunkami mamy ochotę kogoś poczestować?

89% badanych deklaruje, że podzieliłoby się którymś z gatunków z drugą osobą. Wśród owoców jakie chciałoby się dać drugiej osobie są: truskawki (57%), czereśnie (40%), maliny (32%), jabłka (26%) oraz borówki (23%). Spośród warzyw chcemy częstować pomidorem (20%) i ogórki...
Aż 78% Polaków jest zainteresowana samozbiorami

Rośnie popularność samozborów w Polsce. Już 78% badanych deklaruje zainteresowanie samozbiorami polskich warzyw i owoców. To 25,2 mln Polaków, o 600 tys. więcej niż w ur. i aż o 2,5 mln więcej niż w 2023 r. Wśród gatunków jakie najbardziej chcielibyśmy zbierać samemu są ...
Zdrowy talerz tajemnicą młodości

Każdy z nas chciałby cieszyć się długim życiem w zdrowiu. Dodatkowo jędrna skóra bez zmarszczek i dobry wzrok to marzenie większości z nas. Starzenie się organizmu jest procesem nieuniknionym. Jednak tempo tego procesu jest w dużej mierze zależne od nas samych. Szeroko p...
Jedzenie na dobre myślenie

Mózg to centrum dowodzenia, który stale odbiera i przesyła niezliczone ilości informacji do całego organizmu. Zużywa przy tym  aż 20-25 proc. energii dostarczanej z pożywieniem a jego głównym pokarmem jest glukoza. Nie oznacza to jednak, że spożywanie cukru w czystej pos...
Medycyna kulinarna wspierana przez producentów warzyw i owoców

Medycyna kulinarna połączyła dietetyków i producentów warzyw i owoców. Z okazji Światowego Dnia Zdrowia - obchodzonego 7 kwietnia - odbyły się warsztaty z tej interdyscyplinarnej dziedziny, łączącej naukę o żywieniu, medycynę, farmakologię i gastronomię. Program opracowa...
1
2
3
4
5
6
7