Wśród najpopularniejszych gatunków czerwca Kantar wymienia pomidory, ziemniaki i ogórki. W porównaniu do czerwca ub. roku najbardziej wzrosły szparagi i pieczarki, w skali dwóch lat szparagi i papryka. Od początku realizacji monitoringu, czyli przez 5 lat, najbardziej wzrosła liczba konsumentów kalafiora - o 24%, papryki - o 15% i ziemniaków - o 12%.

Konsumpcja warzyw w czerwcu 2025

Wzrost liczby konsumentów „czerwiec do czerwca”





https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 13-18 czerwca 2025 r., na reprezentatywnej próbie 1010 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, V edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.