Wśród najpopularniejszych gatunków maja Kantar Polska wymienia pomidory, ogórki i cebulę. W porównaniu do maja 2023 roku najbardziej wzrosło spożycie botwiny, szparagów i papryki. W skali 2 lat papryki, pieczarek i marchwi. W skali lat 3 ilość konsumentów papryki, rzodkiewki i ogórka wzrosła o ponad 5 mln konsumentów.
Badania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Są częścią stałego monitoringu konsumpcji. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków dostępne są na WczorajNaTalerzu.pl
Konsumpcja warzyw w maju
Wzrost liczby konsumentów warzyw „maj do maja”
https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 10-15 maja 2024 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 20 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
#Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.