Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich badanych gatunków były najwyższe w historii realizowanych badań. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia Kantar wymienia pomidory, ogórki i cebulę. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.

Konsumpcja warzyw w sierpniu 2025

Wzrost liczby konsumentów „sierpień do sierpnia”
- pomidory - 31,5 mln konsumentów - rekord sierpnia i wyrównany wieloletni rekord ilości konsumentów gatunku
- ogórki - 30,4 mln konsumentów - rekord sierpnia i wyrównany wieloletni rekord ilości konsumentów gatunku
- cebula - 29,4 mln konsumentów - rekord sierpnia i najlepszy wynik od 4/2020, czyli badania w szczycie pandemii
- marchew - 28,4 mln konsumentów - rekord sierpnia i najlepszy wynik od 4 i 5/2020, czyli badania w szczycie pandemii
- papryka - 23,3 mln konsumentów - rekord sierpnia i wynik gorszy tylko od deklaracji z 4 i 5/2020, czyli w szczycie pandemii
- fasolka szparagowa - 22,7 mln konsumentów - rekord sierpnia i drugi wynik w historii pomiarów
- kapusta - 21,7 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji w sierpniu
- cukinia - 17,2 mln konsumentów - wyrównany historyczny rekord konsumpcji
- pieczarki - 16,8 mln konsumentów - najlepszy wynik o 2021 roku
- burak ćwikłowy - 16,2 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji w sierpniu
Liderzy wzrostów „sierpień do sierpnia”


Jemy więcej warzyw!



https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 8-13 sierpnia 2025 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, V edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.