Badania pokazały, że mamy bardzo niską świadomość na temat tego, jak istotne są warzywa i owoce w modelu codziennego odżywiania. Warto nie używać słowa „dieta”, bo ono źle się kojarzy i utrudnia przekonanie, że odżywianie jest częścią stylu życia. W odżywianiu kładziemy nacisk na to, żebyśmy się dobrze czuli, mieli dużo energii, byli sprawni i po prostu lepiej funkcjonowali. Powinniśmy edukować i zwiększać świadomość konieczności spożywania lokalnych produktów. Są one dużo bardziej przystępne. Nawet u osób, u których budzi to opór ze względu na finanse, są one jak najbardziej realne do wprowadzenia
przekonuje Edyta Dutkiewicz.
Jako specjaliści powinniśmy kłaść nacisk na to, że model żywienia oparty na warzywach i owocach przynosi nam korzyści długofalowe. To nie tylko leczenie nadwagi, otyłości, ale prewencja przed różnymi chorobami i zapewnienie sobie dobrego samopoczucia na co dzień
wyjaśnia Dutkiewicz.
Edyta Dutkiewicz jest psychologiem, dietetykiem, psychodietetykiem, absolwentką dietetyki na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym i psychologii w SWPS Uniwersytecie Humanistycznospołecznym w Warszawie, podyplomowo psychodietetyki oraz psychologii klinicznej. Jest doktorantką w Zakładzie Endokrynologii Klinicznej i Doświadczalnej w Katedrze Żywienia Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Na co dzień wspiera kobiety z zaburzeniami hormonalnymi EdytaDutkiewicz.pl
Więcej w materiale - Percepcja diety śródziemnomorskiej - wyniki badania Kantar Public
Informacja o badaniu: zrealizowane w dniach 17-22 marca 2023 r., techniką wywiadów bezpośrednich w domach respondentów, na reprezentatywnej próbie 1010 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Sondaż realizowany przez Kantar Public, przy współpracy z agencją INSPIRE smarter branding, w ramach projektu „CORE TEAM”. Projekt finansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez KZGPOiW projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”.