- Owoce i warzywa powinny stanowić połowę talerza zdrowego żywienia; min. zalecana porcja to 400 g dziennie
- Tylko 19-20% Polaków je tyle warzyw i owoców ile powinna
- Konsumenci chętnie wybierają rodzime, sezonowe owoce i warzywa; uwielbiają też przetwory owocowo-warzywne
- W sezonie 2023 wiele gatunków owoców i warzyw notowało historyczne rekordy ilości konsumentów; cieszy wyraźny trend wzrostowy
Polacy uwielbiają przetwory z sezonowych owoców i warzyw/ fot. shutterstock, beats1
W codziennym odżywianiu warto uwzględniać warzywa i owoce należące do różnych grup kolorystycznych/ fot. shutterstock, Tatevosian Yana
Zielone cenne warzywa i owoce to m.in. brokuł, cukinia, sałaty, szpinak, zielona fasolka szparagowa, zielona papryka, natka pietruszki, seler naciowy, groszek cukrowy, por, jarmuż, agrest czy polskie minikiwi, które coraz łatwiej można znaleźć w naszych sklepach pod koniec września i października.
Owoce i warzywa pełnią bardzo ważną rolę w codziennym odżywianiu osób aktywnych fizycznie/ fot. shutterstock, ezphoto
W wielu przypadkach osoby chore powinny stosować dietę lekkostrawną, wtedy należy unikać warzyw i owoców z dużą zawartością błonnika oraz wzdymających: cebula, czosnek, por, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kukurydza z puszki, szczypiorek, surowa papryka, wszystkie kapusty, jarmuż oraz przetwory z dodatkiem octu (pikle, keczup).
Konsument chętnie kupuje warzywa i owoce bezpośrednio od producenta/ fot. shutterstock, Jacob Lund
Oryginalny tekst ukazał się na portalu SadyOgrody.pl, 31 stycznia 2023
„CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja” to projekt realizowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Kontakt: