Smak ciasta jest kruchy i maślany. Używam jabłek, które są owocem mojej pracy. Robię szarlotkę z jabłek odmian słodkich, redukując w ten sposób poziom cukru. Nie dosładzam. To jest sekret mojej szarlotki
mówi Anna Łukasiewicz, sadowniczka i laureatka konkursu na najlepszą szarlotkę.
Polska jest największym producentem jabłek w Europie, w pierwszej piątce światowych producentów. Polskie jabłka są cenione za swoją jakość i smak. Ale my gdzieś zagubiliśmy imperatyw ich doceniania. Mandarynki są dla nas słodsze, ładniej pachną?
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 1,5 kg jabłek wybranej odmiany
- 1/2 szklanki cukru (ilość cukru trzeba dostosować do słodkości jabłek)
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta:
- Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól przesiej do dużej miski.
- Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka.
- Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
- Podziel ciasto na dwie części (2/3 i 1/3), owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
2. Przygotowanie nadzienia:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Skrop sokiem z cytryny, aby nie ciemniały.
- Dodaj cukier i cynamon, wymieszaj.
3. Pieczenie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią spód oraz boki formy.
- Nakłuj ciasto widelcem i posyp bułką tartą.
- Wyłóż na to jabłka, równomiernie je rozkładając.
- Pozostałą część ciasta rozwałkuj i pokrój w paski, układając je na wierzchu jabłek w formie kratki.
4. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut, aż wierzch będzie złocisty.
5. Po upieczeniu pozostaw szarlotkę do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!
Więcej zdjęć - CoreTeam.pl/presskits/festiwal
#Fundusze Promocji
Publikacja powstała w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.