Wśród najpopularniejszych gatunków czerwca Kantar Polska wymienia młode polskie ziemniaki, pomidory i ogórki. W porównaniu do czerwca 2023 roku najbardziej wzrosło spożycie papryki, brokuła, kapusty, kalafiora, marchwi, szparagów i sałaty. W liczbach bezwzględnych papryka zyskała 1,6 mln nowych konsumentów.
Badania finansowane są ze środków FPOiW. Badania są pretekstem do promocji roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków dostępne są na WczorajNaTalerzu.pl
Konsumpcja warzyw w czerwcu
Wzrost liczby konsumentów warzyw „czerwiec do czerwca”
https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 14-19 czerwca 2024 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 20 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
#Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.