W programie najpopularniejsze gatunki sierpnia i odpowiedź na pytanie czy Polacy chcą jeść więcej jabłek? Bohaterami produktowymi spotkania papryka, cukinia, bakłażan, obchodząca 50-lecie uprawy w Polsce aronia oraz malinowe Lody z Farmy. Zapraszają producenci, przetwórcy i eksperci Kantar Polska.

Zapraszamy tradycyjnie w ostatni czwartek miesiąca:
28 sierpnia 2025, godz. 10:00-11:30
28 sierpnia 2025, godz. 10:00-11:30
Agenda sierpniowego spotkania:
- Najpopularniejsze gatunki warzyw i owoców w sierpniu - źródło Kantar Polska. Wyniki sierpniowej fali po konferencji dostępne będą na stronie WczorajNaTalerzu.pl
- Od początku roku rośnie ilość konsumentów jabłek 🍎 Niezależnie od tego, jak często i ile jabłek jedzą, czy Polacy mają ochotę jeść ich więcej, tyle samo, a może mniej niż dotychczas? - premiera sondażu - Magdalena Stefaniak, Kantar Polska
- Dobre wskazówki na „zły” cholesterol - pełne rekomendacje żywieniowe w formie talerza* zaprezentuje dietetyk kliniczny Monika Stromkie-Złomaniec, Z kaloriami na pieńku Hipercholesterolemia to choroba 21 mln Polaków, ok. 60 proc. populacji. Szacuje się, że tylko 6 proc. jest jej świadomych. Wyniki są niepokojące, gdyż wysoki cholesterol jest jednym z czynników zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Warto promować nawyki żywieniowe, które pomogą obniżyć jego stężenie we krwi. Komunikat po konferencji dostępny będzie na stronie CoreTeam.pl / promocja konsumpcji
- Papryka, cukinia, bakłażan, czyli leczo łagodnie i na ostro 🫑🍆🥒 z warzyw ciepłolubnych z południa Mazowsza - prezentują Izabela Smagowska, Aneta Myziak, Katarzyna Pająk
- Zakończ polskim arbuzem 🍉 prezentacja i degustacja
- Od pola do stołu, od plantacji po lody 🍓 historia rzemieślniczej lodziarni Lody z Farmy - Mateusz Maruszewski
- Sok z aronii - prezentacja sposobu serwowania 🍷
- 50 lat aronii w Polsce! - prezentacja gatunku, relacja z Dni Otwartych na plantacjach 24/08 (wydarzenie) i zaproszenie na Tydzień zdrowia z aronią 🍷w imieniu branży Paweł Eggert, szkółkarz, plantator i przetwórca, Aronia Eggert
- Debata: wzajemna inspiracja i różne drogi rozwoju jagodowego przetwórstwa - Mateusz Maruszewski i Paweł Eggert
- Producenci warzyw i owoców po raz czwarty strategicznym partnerem XIII Narodowego Dnia Sportu - zaproszenie do Strefy Owoców i Warzyw, Błonia Narodowego, niedziela 14/09
Owoce i warzywa częścią Narodowego Dnia Sportu

Producenci owoców i warzyw angażują się w promocję zdrowego stylu życia i aktywności fizycznej. Po raz kolejny jako partnerzy Narodowego Dnia Sportu. Na Błoniach PGE Narodowego, 14 września 2025 r., zaprezentują produkty, które powinny stanowić połowę tego co jemy w każdym posiłku.
Zapraszamy na śniadanie, do Państwa dyspozycji będą:
- Mateusz Maruszewski - plantator, przetwórca, współtwórca Farmy Mój Owoc i rzemieślniczej lodziarni Lody z Farmy
- Paweł Eggert - muzyk, plantator, przetwórca, szkółkarz, hodowca, współtwórca pierwszej zarejestrowanej w Polsce odmiany aronii „Nero Eggert”. Więcej na Aronia Eggert
- Paweł Myziak - producent i promotor warzyw ciepłolubnych z południa Mazowsza, lider zespołu ekspertów Warzywnego Core Teamu, także członek zespołu ds. komunikacji roli warzyw i owoców w codziennym żywieniu - Połowa sukcesu
- Mirosław Łuska - Prezes Zarządu Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej, lider kampanii Moc Polskich Warzyw, Core Team ProducenciPapryki.pl
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
- Justyna Marszałkowska-Jakubik - dietetyczka, wykładowca akademicki. Związana z dietetyką od 2005 r. specjalizuje się w dietetyce klinicznej, szczególnie w dietoterapii Hashimoto i chorób nowotworowych. Zdrowonajedzeni.pl
- Monika Hajduk - dietetyk, dietetyk dziecięcy, absolwentka kierunku Dietetyka na WUM, członkini Polskiego Tow. Dietetyki, Polskiego Tow. Badań nad Otyłością oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Właścicielka poradni Monvita
- Milena Nosek - dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, autorka książek, wykładowczyni dietetyki w sporcie i dietetyki klinicznej. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego, współautorka książki „Żywienie tancerzy” i ebooka „Tutu. Poradnik Żywienia Tancerza”. Milena.Nosek.dietetyk
- Marta Trząsalska – dietetyk, trener, promotorka zdrowia i medycyny stylu życia. Laureatka konkursu Polish Businesswomen Awards Business Woman & Life - Lider holistycznych terapii dietetycznych. Dietetyka & Lifestyle
- Anna Wasilewska - tworzy zdrowy catering. Z wykształcenia jest socjolożką wsi i kultury, dyplomowaną specjalistka żywienia człowieka i absolwentką zielarstwa. Promotorka sezonowości , lokalności i dzikiej kuchni. Prowadzi kulinarne warsztaty i szkolenia pod marką Sokowirowka.com
- Małgorzata Jaszyk współkieruje firmą Nutracevit, która produkuje m.in. sok BIOHASKAP® Vitality, który rozsławił jagodę kamczacką. Na targach Biofach zdobył on tytuł Best New Product 2019 w kategorii napoje, pokonując 100 innych eko produktów z całego świata. Więcej na Biohaskap.com
- Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, lider prac zespołu ds. promocji roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu i jeden z inicjatorów powstania ogrodniczego Core Team'u
Kontakt w sprawie wyników badań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- producenci i eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do prezentowanych ostatnio rekomendacji żywieniowych - antyrakowych, zimowych, dla diabetyka, związanych z nadciśnieniem, mikrobiotą oraz menopauzą - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny - mail
Zaprasza Core Team, KZGPOiW oraz KANTAR Polska
#Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, V edycja”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kontakt: