W programie podsumowanie rekordowych wzrostów ilości osób deklarujących konsumpcję warzyw i owoców. Bohaterami produktowymi dwa ostatnie gatunki w jagodowej sztafecie - minikiwi i żurawina. Zapraszają producenci i promotorzy.

Zapraszamy tradycyjnie w ostatni czwartek miesiąca:
25 września 2025, godz. 10:00-11:00
25 września 2025, godz. 10:00-11:00
Agenda wrześniowego spotkania:
- Historyczne wzrosty ilości konsumentów warzyw i owoców w lecie 2025 r. - prezentacja wyników monitoringu Kantar Polska
- Światowy Dzień Jabłka, 28/09 - zaproszenie na degustacje, warsztaty, koncerty, czyli rodzinny piknik w Warce
- Strefa Owoców i Warzyw podczas Narodowego Dnia Sportu, 14/09 - podsumowanie prezentacji warzyw i owoców jako fundamentu dobrej formy i samopoczucia na co dzień
- AgroWARMA 2025, 6-7/09 - największe wydarzenie rolnicze Warmii i Mazur okazją do rozmowy o wizji wspólnej (talerz*) prezentacji producentów warzyw, mleka, mięsa i owoców
- Talerz na mocne kości - pełne rekomendacje żywieniowe w formie talerza* przygotowane z okazji Światowego Dnia Osteoporozy, 20 październik 2025 r.. zaprezentuje dietetyk kliniczny Monika Stromkie-Złomaniec, Z kaloriami na pieńku
- Minikiwi - polski superowoc, wyjątkowo zdrowy i pyszny!
- Żurawina wielkoowocowa - informacje o walorach zdrowotnych - Ewa Kowalska, Fieldstone.pl
- XIII Narodowy Dzień Sportu - podsumowanie zaangażowania w promocję aktywność fizycznej i zdrowego odżywiania
- Debata: Pijesz mleko będziesz wielki, jesz twarożek masz mocne kości a jaka jest korzyść z jedzenia warzyw i owoców? - dyskusji o wyzwaniach promocji i edukacji żywieniowej, część I
Podsumowanie letnich wzrostów ilości konsumentów warzyw i owoców
Rekordowa wartość wskaźnika różnorodności spożycia owoców i warzyw

Ogrodnicy partnerem Narodowego Dnia Sportu
Zapraszamy na spotkanie prasowe, do Państwa dyspozycji będą:
- Justyna Marszałkowska-Jakubik - dietetyczka, wykładowca akademicki. Związana z dietetyką od 2005 r. specjalizuje się w dietetyce klinicznej, szczególnie w dietoterapii Hashimoto i chorób nowotworowych. Zdrowonajedzeni.pl
- Monika Hajduk - dietetyk, dietetyk dziecięcy, absolwentka kierunku Dietetyka na WUM, członkini Polskiego Tow. Dietetyki, Polskiego Tow. Badań nad Otyłością oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Właścicielka poradni Monvita
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
- Milena Nosek - dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, autorka książek, wykładowczyni dietetyki w sporcie i dietetyki klinicznej. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego, współautorka książki „Żywienie tancerzy” i ebooka „Tutu. Poradnik Żywienia Tancerza”. Milena.Nosek.dietetyk
- Anna Wasilewska - tworzy zdrowy catering. Z wykształcenia jest socjolożką wsi i kultury, dyplomowaną specjalistka żywienia człowieka i absolwentką zielarstwa. Promotorka sezonowości , lokalności i dzikiej kuchni. Prowadzi kulinarne warsztaty i szkolenia pod marką Sokowirowka.com
- Małgorzata Jaszyk współkieruje firmą Nutracevit, która produkuje m.in. sok BIOHASKAP® Vitality, który rozsławił jagodę kamczacką. Na targach Biofach zdobył on tytuł Best New Product 2019 w kategorii napoje, pokonując 100 innych eko produktów z całego świata. Więcej na Biohaskap.com
- Paweł Eggert - muzyk, plantator, przetwórca, szkółkarz, hodowca, współtwórca pierwszej zarejestrowanej w Polsce odmiany aronii „Nero Eggert”. Więcej na Aronia Eggert
- Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, lider prac zespołu ds. promocji roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu i jeden z inicjatorów powstania ogrodniczego Core Team'u
Kontakt w sprawie wyników badań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- producenci i eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do prezentowanych ostatnio rekomendacji żywieniowych - antyrakowych, zimowych, dla diabetyka, związanych z nadciśnieniem, mikrobiotą oraz menopauzą - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny - mail
Zaprasza Core Team, KZGPOiW oraz KANTAR Polska
#Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, V edycja”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Kontakt: