Badania zrealizowane w sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.

Konsumpcja owoców w sierpniu

- jabłka - 25,4 mln, trzeci kolejny wzrost miesięczny i „rok do roku”, potwierdzenie zatrzymania trendu spadkowego
- śliwki - 23 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji w sierpniu
- borówki - 21,5 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji
- maliny - 18,7 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji w sierpniu i drugi wynik w historii pomiarów
- wiśnie - 11,1 mln konsumentów
- truskawki - 10,9 mln konsumentów - rekord konsumpcji w sierpniu, po historycznym rekordzie konsumpcji - w czerwcu br. jadło truskawki 93% dorosłych Polaków (30 mln)
- czerwona porzeczka - 9,9 mln konsumentów - historyczny rekord konsumpcji w sierpniu i drugi wynik w historii pomiarów
- jeżyny - 9,4 mln - drugi wynik w historii, przy imponujących wzrostach ilości konsumentów od początku pomiarów (45% w ciągu 5 lat)
- czarna porzeczka i jej przetwory - 9,1 mln konsumentów - rekord sierpnia i najlepszy wynik od 6/2020, czyli badania w na początku pandemii.
Wzrost liczby konsumentów owoców „sierpień do sierpnia”





https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 8-13 sierpnia 2025 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, V edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.