17 października społeczność Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego świętowała Światowy Dzień Warzyw i Owoców. W Centrum Dydaktycznym odbyła się prezentacja polskich warzyw, jabłek, aronii i owoców minikiwi. Wydarzenie zorganizowały wspólnie Zakład Dietetyki Klinicznej, Zakład Żywienia Człowieka oraz Zakład Edukacji i Badań w Naukach o Zdrowiu WUM. Inicjatywę wsparły studenckie koła naukowe oraz krajowi producenci owoców i warzyw.

Mamy jesień, często narzekamy na pogodę czy nastrój, a tymczasem natura daje nam odpowiedź - kolory, smaki i zdrowotność. Chcemy, by społeczność akademicka WUM miała zakorzenione przekonanie, że warzywa i owoce to podstawa codziennego odżywiania.
W programie studiów wiele miejsca zajmuje leczenie, ale za mało mówi się o tym, co pozwala żyć w zdrowiu. Chcemy budować świadomość zdrowotną już na poziomie studenta. Promowanie lokalnych warzyw i owoców to element profilaktyki i odpowiedzialności społecznej.
To, co niemal z krzaka trafia na talerz, ma największą wartość. Wspierając lokalnych producentów, zyskujemy wszyscy.

Więcej zdjęć z wydarzenia w zakładce Press Kit

Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce! Edycja VII".
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: