29 października 2025 r. w Warszawie odbyła się XII edycja Kongresu Bezpieczeństwa Żywności - jedno z najważniejszych wydarzeń dla sektora rolno-spożywczego w Polsce. Tegoroczna edycja zgromadziła blisko 400 uczestników. Szczególną uwagę zadedykowano żywności funkcjonalnej i wyzwaniom, jakie jej rozwój stawia przed producentami „surowców”. To temat, który w agendzie Kongresu pojawił się po raz pierwszy i spotkał się z dużym zainteresowaniem uczestników. Finałową debatę określono jako historyczną.


Polska żywność jest bezpieczna
Żywność funkcjonalna to jest pojęcie i przesłanie, które było konikiem a staje się koniecznością dla Polski. Nasza otwartość, moce produkcyjne, linie technologiczne, które należą do najlepszych na świecie, wszystko to należy wykorzystać do wytwarzania produktów o dodanej wartości, za którą klienci są gotowi zapłacić, w innych krajach i w Polsce. Mam nadzieję, że w tym kierunku branża żywnościowa zacznie pracować. Wierzę, że to jeden z kierunków, który może nam przyjść dobre owoce
mówił podsumowując Kongres Marek Marzec.
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, V edycja”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt:







