Jak zmieniła się świadomość żywieniowa Polaków w 2024 roku? Zapraszamy na spotkanie prasowe sektora ogrodniczego i prezentacje najnowszych badań konsumpcji warzyw i owoców, realizowanych w formie comiesięcznego monitoringu przez Kantar Polska. Poznaj gatunki popularne w listopadzie, percepcje warzyw i owoców przyjaznych m.in. diabetykom i osobom 60+. Nigdy nie jest za późno by jeść zdrowo!

Spotkanie prasowe: 27 listopada 2024, godz. 10:00-11:00
(ostatni czwartek listopada)
Miejsce: ulica Piękna 24/26, II piętro, Warszawa
(śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria) - link
(śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria) - link
Agenda:
- Najpopularniejsze gatunki warzyw i owoców w listopadzie - Dagmara Towarek, Kantar Polska. Wyniki po konferencji dostępne będą na stronie WczorajNaTalerzu.pl
- Jakie polskie warzywa i owoce, należałoby częściej spożywać, aby dbać o poziom cukru/glukozy we krwi? - Kantar Polska
- Przy jakich problemach zdrowotnych, Polacy sądzą, że pomogłaby zmiana odżywiania polegająca na spożywaniu większej ilości warzyw i owoców? 🫐🍎🫑 przypomnienie wyników sondażu Kantar Polska
- Rola odżywiania po 60-tce. Wolniejszy metabolizm, słabsza odporność, które procesy możemy spowolnić poprzez zmianę nawyków żywieniowych? - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team, Z kaloriami na pieńku
- Dyskusja o tym jak zmienia się świadomość żywieniowa Polaków, m.in. pod wpływem rolniczych protestów, zaproszeń na samozbiory („komercyjne” i te „kryzysowe”, będące aktem desperacji i próbą zwrócenia uwagi na jakiś problem), obaw związanych z importem z Ukrainy i Mercosur, popularnością osób takich jak dr Michał Wrzosek, Bracia Rodzeń, wywiadów Bogdana Rymanowskiego z dr Tadeuszem Oleszczukiem czy prof. Grażyną Cichosz - Żywieniowy przekręt? Jak zmienia się świadomość żywieniowa i jak wykorzystać dynamikę dyskusji o jakości żywności i przychylność dla krajowej produkcji?
Do Państwa dyspozycji będą nasi goście i eksperci:
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
- Milena Nosek - dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Absolwentka WUM. Wykładowca dietetyki w sporcie. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego. Dietetyk z tytułem lidera w dziedzinie psychodietetyki Polish Business Woman Awards, autorka książki "Nie czas na wymówki - zdrowe odżywianie dla zabieganych" Milena.Nosek.dietetyk
- Marta Trząsalska – dietetyk, trener, promotorka zdrowia i medycyny stylu życia, m.in. w Pytanie na śniadanie. Studiuje pielęgniarstwo i otworzyła przewód doktorski nt. otyłości. Jest laureatką konkursu Polish Businesswomen Awards magazynu BusinessWoman&Life - Lider holistycznych terapii dietetycznych. Prowadziła klinikę leczenia chorób metabolicznych w Gdańsku tworząc interdyscyplinarne zespoły zajmujące się pacjentami otyłymi. Prowadzi indywidualną praktykę Dietetyka & Lifestyle
- Małgorzata Jaszyk współkieruje firmą Nutracevit, która produkuje m.in. sok BIOHASKAP® Vitality, który rozsławił jagodę kamczacką. Na targach Biofach zdobył on tytuł Best New Product 2019 w kategorii napoje, pokonując 100 innych eko produktów z całego świata. Więcej na Biohaskap.com
- Witold Boguta - Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw, inicjator powstania Core Teamu i lider prac zespołu projektowego Core Team ds. promocji roli owoców i warzyw w codziennym odżywianiu, Połowa Sukcesu
Zapowiedzi
- Spotkanie świąteczne 🎄 i debata o roli dietetyka w cyklu życia człowieka. W chorobie, zdrowiu, dążeniu do celu, zaburzeniach odżywiania - kiedy powinniśmy pójść po jego usługę? - 11/12
- Czym zajmuje się dietetyk? W czym może pomóc? Kiedy warto do niego iść? - premiera badań realizowanych z inicjatywy producentów owoców i warzyw przez Kantar Polska - 29/01
- Plany zaangażowania producentów w obszarze edukacji żywieniowej w 2025 r. - zespół ds. komunikacja roli warzyw i owoców w żywieniu człowieka ogrodniczy Core Team - 26/02
- Czy zwracamy większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw? Czy chętniej kupujemy krajowe, lokalne i sezonowe? Których gatunków Polacy chcą zjeść więcej w sezonie'26? - 26/03
- Zaproszenie na obchody Światowego Dnia Zdrowia - 7/04
Informacje i kontakt w sprawie wyników badań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- producenci i eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do zimowych rekomendacji żywieniowych, tematu spolszczenia diety śródziemnomorskiej, roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team - mail
Zapraszają CORE TEAM, KZGPOiW i KANTAR.
Aktualne wyniki monitoringu konsumpcji kilkudziesięciu gatunków warzyw i owoców oraz komunikatów prasowych - WczorajNaTalerzu.pl

https://wczorajnatalerzu.pl

Badania realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, V edycja”. Projekt ten realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Kontakt:

