Liczba konsumentów trzech gatunków warzyw w miesiącach jesiennych znacząco wzrosła już po raz drugi. Boczniki, cukinie i dynie w listopadzie 2023 r. jadło sumarycznie 30 mln Polaków. W skali 3 lat ilość ich konsumentów wzrosła o blisko 1/4.
W porównaniu do listopada 2021 r. procentowo najbardziej wzrosła ilość konsumentów bocznika – 48%, a w liczbach bezwzględnych cukinii – o 2,9 mln.
Analizie poddano dane za listopad - ostatnie dostępne w tym roku dane dotyczące konsumpcji.
Boczniak
W listopadzie br. konsumpcję boczniaka deklarowało 19% konsumentów, tj. 6,2 mln. W listopadzie ur. było to 14%, tj. 4,5 mln. Dwa lata temu - 13%, czyli 4,2 mln. W skali 2 lat ilość wzrosła zatem o blisko połowę.
Cukinia
W listopadzie br. konsumpcję cukinii deklarowało 41% konsumentów. Dla porównania, w listopadzie ur. było to 33%, a 2 lata temu 32%.
W liczbach bezwzględnych to 13,3 mln osób. O 2,6 mln więcej niż 12 miesięcy temu i wspomniane 2,9 mln więcej niż w listopadzie 2021 r..
Dynia
W listopadzie br. konsumpcję dyni deklarowało 31% konsumentów. W poprzednich latach – w listopadzie - było to 28%.
W liczbach bezwzględnych to 10 mln osób vs. 9, mln.
Wyniki badań konsumpcji 2020-2023
Badanie zrealizował Kantar w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora”. Projekt jest realizowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 8-11 listopada 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1012 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kontakt: