Wśród najpopularniejszych gatunków listopada Kantar Polska wymienia pomidory, cebulę, ogórki i paprykę. W porównaniu do listopada ub. roku najbardziej wzrosło spożycie pomidora i pieczarek. W liczbach bezwzględnych zyskały one ponad 1 mln konsumentów. W perspektywie 5 lat najkonsekwentniej (wy)promowały się pomidory, ogórki i papryka.

Konsumpcja warzyw w listopadzie


x
Wyniki badań konsumpcji 2020-2025

https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 7-12 listopada 2025 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 20 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, V edycja”.
Zadanie jest realizowane pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


























