Wśród najpopularniejszych gatunków lipca Kantar Polska wymienia pomidory, ziemniaki i ogórki. W porównaniu do lipca 2024 roku najbardziej wzrosło spożycie pieczarek, marchwi, papryki i pomidorów. Analizując „lipiec do lipca” w skali 2 i 5 lat - od początku realizacji monitoringu - najbardziej zyskały pieczarki i fasolka szparagowa, które zwiększyły ilość konsumentów o ponad 1/3, co oznacza po ok. 5 mln nowych konsumentów.

Konsumpcja warzyw w lipcu 2025 r.




Wyniki badań konsumpcji 2020-2025

https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 11-16 lipca 2025 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 20 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, V edycja”.
Zadanie jest realizowane pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.