Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zapytał Polaków o to, czy jeżeli mieliby możliwość uczestnictwa w samozbiorach, czy byliby nimi zainteresowani? Badania pokazały, że 3/4
![polska smakuje_pasek (1).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/209764/large-64394d192700b187ac8dc45387d183f9.jpg)
Wyniki badań atrakcyjności samozbiorów
- Rośnie popularność samozborów w Polsce
- 76% badanych deklaruje, zainteresowanie samozbiorami polskich warzyw i owoców, to 24,6 mln Polaków
- Liczba osób zainteresowana samozbiorami w skali roku wzrosła o ponad 1,9 mln. W maj 2023 r. chęć udziału deklarował 70% badanych.
- Spośród warzyw najbardziej interesujące są dla Polaków samozbiory pomidorów (31%), ogórków (19%), papryki (12%) i ziemniaków (11%).
- Wśród ogółu gatunków jakie najbardziej chcielibyśmy zbierać samemu są truskawki (35%), pomidory (31%), jabłka (24%), maliny (23%) i borówki (21%).
![2024_maj_badania_1920x1080-16.jpg](https://prowly-prod.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/667476/large-01e94a6a0f35ae124870ce9221d584d9.jpg)
![KANTAR Samozbiory 2024 (1).png](https://prowly-prod.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/656668/large-e60bca99e1add657842bedaee66434f6.png)
![KANTAR Samozbiory 2024 (2).jpg](https://prowly-prod.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/656712/large-1ea930a5465037e96e0f31eb462619d7.jpg)
![KANTAR Samozbiory 2024 (4).png](https://prowly-prod.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/656670/large-2186811dd3587a2d2cc5ec5f97416387.png)
Informacja o badaniu: zrealizowane w dniach 10-15 maja 2024 r., techniką wywiadów bezpośrednich w domach respondentów, na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Sondaż realizowany przez Kantar Public w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV etap”. Projekt realizowany jest przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, jest finansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Wskaźniki konsumpcji w maju 2024
![KANTAR Maj 2024 (34).png](https://prowly-prod.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/656694/large-bc5e78afdcd648117980e20a192df704.png)
Niski poziom wskaźnika (od 0 do 25 pkt.) oznacza np., że respondent jadł w minionym tygodniu wymienione warzywa i owoce, jednak każde tylko raz, albo że częściej jadł mniej ich rodzajów. Wysoki poziom (od 50 do 100 pkt.) oznacza np., że respondent jadł w minionym tygodniu wszystkie wymienione warzywa i owoce co najmniej 2-3 razy. Mógł też jeść połowę spośród wymienionych za to codziennie.
![KANTAR Maj 2024 (36).png](https://prowly-prod.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/656695/large-d77e8ccc5ec5274e9d9946344294cb62.png)
Niski poziom wskaźnika (od 0 do 33 pkt.) oznacza np., że respondent jadł w minionym tygodniu od żadnego do 1/3 spośród wymienionych warzyw i owoców. Wysoki poziom wskaźnika (od 68 do 100 pkt.) oznacza np., że respondent jadł w minionym tygodniu min. 2/3 spośród wymienionych gatunków.
![KANTAR Maj 2024 (41).png](https://prowly-prod.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/656696/large-8ea8fa97c0f2bb19ec6207942616d145.png)
Zalecany poziom wskaźnika Wczoraj na talerzu (75 do 100 pkt.) w przybliżeniu oznacza, że dana osoba jadła warzywa i owoce na wszystkie posiłki, a w co najmniej połowie posiłków warzyw i owoców było nie mniej niż połowa (co jest zgodne z zaleceniami żywieniowymi). Zadowalający poziom wskaźnika (50 do 74,99 pkt.) oznacza, że warzywa i owoce były we wszystkich posiłkach, ale w większości stanowiły mniej niż połowę. Niski poziom wskaźnika (25 do 49,99 pkt.) oznacza, że warzywa i owoce były w co najmniej połowie posiłków, ale nie stanowiły ich połowy. Bardzo niski poziom wskaźnika (0 do 24,99 pkt.) oznacza, że warzywa i owoce pojawiły się maksymalnie w co drugim posiłku.
![https://wczorajnatalerzu.pl](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/501055/large-68638b565e4538fa79e395fae7bf0d87.png)
https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
![Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/335916/large-b70c99ac7ddf1a6177d969b5556a2e0d.jpg)
Badanie zrealizowano w dniach 10-15 maja 2024 r., na reprezentatywnej próbie 1005 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI). Kantar pyta w nim respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
#Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.