Wizerunek owoców i warzyw jest coraz lepszy. Aż 86% badanych wymienia gatunki owoców lub warzyw, które ich zdaniem pasują do osób podejmujących aktywność fizyczną lub uprawiają sport. Spośród owoców, do osób aktywnych fizycznie, uprawiających sport, najbardziej pasują: jabłka, truskawki, borówki i maliny. A spośród warzyw najwięcej wskazań otrzymały pomidory, ogórki, marchew i papryka.

27,8 mln konsumentów (86%) wskazało owoce i warzywa, które pasują do osób regularnie podejmujących aktywność fizyczną lub uprawiających sport. To najwięcej w historii pomiarów realizowanych od 4 lat.
Które gatunki pasują, do osób regularnie podejmujących aktywność fizyczną lub uprawiających sport?
Wśród owoców jakie najlepiej pasują do aktywnych fizycznie najczęściej wymieniano jabłka (33%), truskawki (28%), borówki (22%) i maliny (20%). Na kolejnych miejscach wymieniane były jeżyny i czarna porzeczka (9%). Dalej aronia i jej przetwory, agrest, jagoda kamczacka oraz minikiwi (7%), czerwona porzeczka i jej przetwory (6%) i rokitnik (5%).
Truskawki najmocniej zyskały na popularności w porównaniu do poprzednich pomiarów. Wzrost nastąpił po raz czwarty z rzędu.
Spośród warzyw wymieniano głównie pomidory (41%) i w dalszej kolejności, między innymi ogórki (28%), marchew (25%) i paprykę (24%). Nieco tylko mniej widzi w tej roli sałatę (22%), ziemniaki (21%), brokuły (20%) i kalafior (17%). Dalej kapustę i cukinię (12%), czosnek (11%), bakłażana (9%) i pieczarki (8%).
Porównanie z wynikami z lat 2024, 2023 i 2022
Porównując wyniki badań „rok do roku” procentowo najwięcej zyskały truskawki (o 23%).

W skali ostatnich 2 lat pieczarki (o 13%), papryka (o 12%) i pomidory (o 11%).

Podobne porównanie deklaracji z roku 2025 vs. 2022, zwraca uwagę na wzrost postrzegania jako „pasujące do aktywnego stylu życia) - truskawek (66%), malin (31%), borówek (29%). Tuż za podium - minikiwi (16%).

Podsumowanie
Z badań zainicjowanych kilka lat temu przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw - wiemy, że rośnie liczba Polaków postrzegających warzywa i owoce jako pasujące do ludzi aktywnych i uprawiających sport. Jest dziś ich już ponad 27,8 mln (78%).
Owoce i warzywa postrzegane są jako produkty dobre dla osób aktywnych pod wpływem wielu czynników. Rozwijającej się kultury zdrowego stylu życia, ale też popularyzacji ich walorów prozdrowotnych, w tym z wykorzystaniem gwiazd sportu. Producenci owoców i warzyw są od kilku lat strategicznym partnerem Narodowego Dnia Sportu. Plantatorzy truskawek od 3 lat współorganizują tzw. Bieg po truskawkę. To tylko przykłady coraz popularniejszej kooperacji producentów ze światem sportu.
Od wielu lat producenci dbają o wizerunek w sposób zaplanowany i skoordynowany. Powszechnie kojarzony jest on ze zdrowiem. Warzywa i owoce są źródłem witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy, co wpisuje się w styl życia osób dbających o formę fizyczną i zdrowie.
Kampanie wspierane przez Fundusz Promocji Owoców i Warzyw, oraz media promujące zdrowy tryb życia, często przedstawiają sportowców lub osoby aktywne fizycznie spożywające sałatki, koktajle owocowe czy świeże warzywa. To buduje skojarzenie: sport = zdrowe jedzenie = warzywa i owoce.
Obiektywnie, dla osób trenujących ważna jest odpowiednia waga ciała oraz dobre samopoczucie. Owoce i warzywa są niskokaloryczne, a przy tym sycące, co sprawia, że pasują do diet redukcyjnych i zbilansowanych planów żywieniowych. Warto by tę naturalną predestynację wykorzystywać i promować konsumpcję owoców i warzyw z wykorzystaniem komunikacji dotyczącej aktywności i sportu, w tym testimoniali znanych zawodników.
Wielu sportowców lub osób aktywnych ceni sobie zdrowe przekąski „na szybko”. Owoce i warzywa - np. owoce jagodowe, jabłka, pomidory, ogórki, marchewki - są wyjątkowo łatwe do zabrania ze sobą i nie wymagają skomplikowanego przygotowania. Warto przypominać o tym.
Codzienne odżywianie oparte o nieprzetworzone produkty jest promowany jako bardzo korzystne dla zdrowia. Owoce i warzywa powinny stanowić połowę tego co jemy. Wpisują się też w filozofię „czystego jedzenia”, popularną wśród osób trenujących czy interesujących się fitnessem.
Na stały wzrost takiego postrzegania owoców i warzyw wpływ ma także zainteresowanie jakością i pochodzeniem żywności. Polska żywność zyskała w oczach konsumentów w czasie protestów rolników i sadowników.
Komentujący wyniki badań eksperci podkreślają szansę, jaką niesie zainteresowanie tym, co zdrowe, lokalne i sezonowe. Wiele badań pokazuje, że rośnie nasz patriotyzm zakupowy i dietetyczny. Wg. Kantar Polska 65% konsumentów, czyli 21 mln osób, zamierza w sezonie 2025 zjeść więcej polskich owoców i warzyw. Więcej o tych deklaracjach tutaj
Rekordowe 10 mln Polaków chce częściej kupować truskawki (30%) i jabłka (29%). Truskawki szczyt swojego sezonu mają za sobą, znamy więc jego bilans. Czerwiec do czerwca, gatunek zyskał 2 mln nowych konsumentów. Dobre były także wyniki jabłek – wzrost o 1,2 mln konsumentów. To dobry prognostyk dla sadowników, tuż przed rozpoczęciem tegorocznych zborów.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Źródła danych:
Kantar Polska, badania realizowane metodą wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI) na reprezentatywnej próbie Polaków w wieku 15 lat i więcej (N=1015).
- Sondaż zrealizowany w dniach 11-16 lipca 2025 r. Pytanie: Które gatunki owoców i warzyw pasują, Pana(i) zdaniem, do osób regularnie podejmujących aktywność fizyczną lub uprawiających sport?
- Sondaż zrealizowany w dniach 14-19 marca 2025 r. Pytanie: Czy zamierza Pan(i) w najbliższym czasie kupować częściej niż dotychczas, poszczególne gatunki naszych polskich owoców i warzyw?

Każdy producent owoców i warzyw w Polsce jest partnerem Narodowego Dnia Sportu. Oto materiały promujące ten fakt: CoreTeam.pl / Presskits
#Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, V edycja”.
Zadanie jest realizowane pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Kontakt: