Koncepcja żywności funkcjonalnej wywodzi się z kultur dalekiego wschodu, w których żywność od wieków traktuje się jako lek i element terapii.

Czym jest żywność funkcjonalna?
- ·wygląda i smakuje jak normalny produkt spożywczy (to nie tabletka ani suplement),
- posiada naukowo udowodniony, korzystny wpływ na zdrowie,
- działa na konkretny aspekt funkcjonowania organizmu, np. trawienie, odporność, układ krążenia czy funkcje poznawcze.
Żywność funkcjonalna to jest żywność, którą mamy na talerzu. Nie suplement, nie kapsułka - coś, co normalnie jemy.
Rynek rośnie szybciej, niż przewidywano
- produktów wysokobiałkowych,
- bogatych w błonnik oraz
- wspierających mikrobiom jelitowy.
Producenci owoców i warzyw - w centrum zmian
- Metoda konwencjonalna - kiedy surowiec pochodzi ze specjalistycznych hodowli, upraw, selekcji odmian,
- Metoda technologiczna - łączenie składników lub modyfikacja procesów przetwarzania.
Brakuje definicji - rynek czeka na standardy
Jestem dużym optymistą, jeśli chodzi o żywność funkcjonalną. Nauka jest zaangażowana i przygotowana. By stworzyć system certyfikacji, brakuje definicji. Bez tej definicji, my dziś do końca nie wiemy, co robić.
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, V edycja”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt:

