![Polska smakuje (2).png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/354161/large-2f61d6839003c60f5dfaebea444bd0b1.png)
Spotkanie prasowe:
27 lipca 2023, godz. 10:00-11:20
(ostatni czwartek miesiąca)
Agenda:
- Gatunki owoców i warzyw, które zdaniem Polaków pasują do letnich aktywności fizycznych i uprawiania sportu - premiera wyników sondażu - Agata Zadrożna, ekspert Kantar Public
- Najpopularniejsze warzywa i owoce lipca - monitoring konsumpcji - Tomasz Roszkowski, Kantar Public
- Rekomendacje żywieniowe na lato - czas kiedy jesteśmy aktywniejsi i łatwiej nam poprawić nawyki żywieniowe - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team, wykładowca WUM, poradnia Z kaloriami na pieńku
- Krótka relacja z uroczystego rozpoczęcia polskiego sezonu borówkowego i Szczytu International Blueberry Organization
- Borówka wysoka 🫐 mały wielki owoc - Agata Lewandowska, dietetyk o walorach borówki, w kontekście procesów starzenia i jedzenia, które przedłuża młodość. LewandowskaAgata.pl
- Maliny 💞 walory, nowe odmiany, nowoczesna uprawa deserowych malin - Ewa Kowalska i Monika Rozkosz z Fieldstone.pl, zaprasza Czas na polskie superowoce!
- Papryka, początek polskiego sezonu! - degustacje w specjalnie przygotowanych przekąskach i prezentacja gatunku - Paweł Myziak i Mirek Łuska ze Zrzeszenia Producentów Papryki RP
- Przepisy na młodość. Dieta anti-aging - Agata Lewandowska zaprezentuję książkę 0 stylu odżywiania, który pomaga dłużej cieszyć się młodym wyglądem, dobrym samopoczuciem, a także może wydłużyć życie i zapobiec wielu chorobom. 100 przepisów na dania zawierające naturalne przeciwutleniacze. Prawdziwa, tytułowa, kulinarna oda do młodości!
- #JagodoweCodziennie - ideę regularnej konsumpcji owoców jagodowych zaprezentuje inicjatorka letniego wyzwania dietetyk Justyna Marszałkowska-Jakubik, szczegóły na blogu zdrowonajedzeni.pl i w mediach społecznościowych.
![Al.png](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/563662/large-8bd6b083bf300a46199629749813e237.png)
Częste spożywanie czerwonych i fioletowych owoców: borówek, truskawek, malin, jeżyn, aronii, żurawiny - chroni przed chorobami serca i nowotworami. Owoce te zawierają duże ilości polifenoli, które usuwają wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniami
Agata Lewandowska autorka książki "Dieta anti-aging. Przepisy na młodość" oraz prezentowanej ostatnio "Polskie superfoods. Przepisy na cztery pory roku".
Do Państwa dyspozycji nasi eksperci:
- Agata Lewandowska - absolwentka dietetyki na WUM i SGGW i psychodietetyki na SWPS. Autorka 24 publikacji książkowych oraz licznych artykułów, w których promuje normalność w diecie - żywienie bez udziwnień i na miarę indywidualnych możliwości. Chce pokazywać, że zdrowe odżywianie to codzienna troska o zdrowie. Spotkanie dobrą okazją do otrzymania kolejnego autografu :) LewandowskaAgata.pl
- Justyna Marszałkowska-Jakubik - dietetyczka, wykładowca akademicki. Związana z dietetyką od 2005 r. specjalizuje się w dietetyce klinicznej, szczególnie w dietoterapii Hashimoto i chorób nowotworowych. Zdrowonajedzeni.pl
- Ewa Kowalska i Monika Rozkosz z Fieldstone - polska rodzinna firma znana z produkcji malin, jeżyn, borówek, truskawek i żurawiny, w tym z najnowocześniejszej i największej plantacji żurawiny w UE. Fieldstone.pl
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
- Krystyna Radkowska – prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, pomysłodawca i organizator wielu kampanii społecznych na temat ekologii, prezes Fundacji Zwalcz Nudę, organizatora m.in. Narodowego Dnia Sportu
![nds 2023 grafiki_post fb 1.jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/563661/large-4fd48d28ac7c9e792ea15ce4383b4a79.jpg)
Informacje i kontakt w sprawie wyników badań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do rekomendacji żywieniowych na lato, tematu spolszczenia diety śródziemnomorskiej, szerzej roli warzyw i owoców w zdrowym odżywianiu - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team - mail
Zapraszają KZGPOiW, CORE TEAM sektora ogrodniczego i KANTAR.
Aktualne wyniki monitoringu konsumpcji kilkudziesięciu gatunków warzyw i owoców oraz komunikatów prasowych - WczorajNaTalerzu.pl
![https://wczorajnatalerzu.pl](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/482163/large-010d7e08ea936a2851856ea556d8922a.png)
https://wczorajnatalerzu.pl
![Badania konsumpcji Kantar 2021 (2).jpg](https://prowly-uploads.s3.eu-west-1.amazonaws.com/uploads/5366/assets/354162/large-55194f92793d6fe37c8875445e5b0216.jpg)
Badania realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”. Projekt ten realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Projekt ten realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: