Listopad to miesiąc walki z cukrzycą. Zapraszamy na debatę o kierunkach ewolucji naszej diety i prezentację gatunków warzyw i owoców, których Polacy jedzą więcej. Swoista retrospekcja rozpoczyna podsumowanie sezonu 2023. Bohaterem produktowym pieczarki, gruszki i owoce róży. Wśród zapowiedzi rekomendacje żywieniowe na zimę i Święta.
Spotkanie prasowe: 30 listopada 2023, godz. 10:00-11:15
(ostatni czwartek miesiąca)
Miejsce: ulica Piękna 24/26, II piętro, Warszawa
(śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria) - link
(śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria) - link
Agenda:
- Owoce i warzywa, które jemy chętniej i więcej niż dawniej, niż w dzieciństwie - wyniki specjalnego sondażu Kantar
- Najpopularniejsze gatunki listopada - wyniki monitoringu konsumpcji owoców i warzyw - Kantar Polska
- Tajemnica długowieczności – polskie owoce róży? - Agnieszka Michalska, plantatorka ekologicznej róży owocowej, właścicielka zakładu przetwórczego Polska Róża
- Gruszki - prezentacja kluczowych odmian, Tomasz Lipa, przewodniczący zarządu Tow. Rozwoju Sadów Karłowych
- Pieczarki - walory i zastosowania kulinarne - dr Justyna Bylinowska w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw
- Recepta dla diabetyka od dietetyka (link) - mity na temat choroby i wiedza o roli odżywiania, w którym warzywa i owoce, powinny stanowić połowę tego co jemy - dietetyk kliniczny Monika Stromkie-Złomaniec, ekspert Core Team, wykładowca WUM, Z kaloriami na pieńku
- Debata na temat cukru trwa - omówienie trendu z raportu Food Trends 2023 - prezentacja Kantar Polska
- Dyskusja o kierunkach ewolucji naszej diety - rozmowa ekspertów, rozpoczynająca podsumowanie sezonu 2023, do której pretekstem jest badanie gatunków, które odkrywamy na nowo i kończący się listopad - miesiąc walki z cukrzycą.
Światowy Dzień Cukrzycy 2023
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Hasło przewodnie tegorocznych obchodów to „Znaj ryzyko, bądź odpowiedzialny”. Celem wielu podejmowanych w tym dniu działań edukacyjnych był wzrost świadomości czynników ryzyka i kluczowej roli zdrowego odżywiania. Producenci owoców i warzyw z zaangażowaniem wspierają tego typu inicjatywy. Jednym z miejsc gdzie mówiło się dziś o „połowie talerza” jest Zakład Żywienia Człowieka, Wydziału Nauk o Zdrowiu, Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Do Państwa dyspozycji będą nasi goście i eksperci:
- dr Justyna Bylinowska - doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl
- Agnieszka Michalska – plantatorka ekologicznej róży owocowej, właścicielka zakładu przetwórczego Polska Róża Ernest Michalski Sp. z o.o. – firmy rodzinnej z tradycją od 1979 roku, produkującej napoje funkcjonalne na bazie soku z owoców róży, wielokrotnie nagradzane na rynku krajowym i zagranicznym. W 2023 roku „shot na odporność” uzyskał nagrodę podczas targów branżowych Seoul Food & Hotel w Korei Południowe - Polskaroza.pl
- dr Tomasz Lipa - sadownik, przewodniczący zarządu Tow. Rozwoju Sadów Karłowych, członek Core Teamu
- Maciej Spychał, Sekretarz Stowarzyszenia Branży Grzybów Uprawnych, partner kampanii Moc Polskich Warzyw, członek ogrodniczego Core Teamu - SBGU.com.pl
- Mirosław Łuska - Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, lider kampanii Moc Polskich Warzyw, w Core Team w zespołach ds. Produkcji zrównoważonej oraz Zadaniowania badań i współpracy z nauką - ProducenciPapryki.pl
- Paweł Myziak - wice Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, w Core Team członek zespołu ds. komunikacja roli warzyw i owoców w żywieniu człowieka - Połowa sukcesu
- Monika Hajduk - dietetyk, dietetyk dziecięcy, absolwentka kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Właścicielka poradni Monvita
- Marta Trząsalska – dietetyk, trener, promotorka zdrowia i medycyny stylu życia, m.in. w Pytanie na śniadanie. Studiuje pielęgniarstwo i otworzyła przewód doktorski nt. otyłości. Jest laureatką konkursu Polish Businesswomen Awards magazynu BusinessWoman&Life - Lider holistycznych terapii dietetycznych. Prowadziła klinikę leczenia chorób metabolicznych w Gdańsku tworząc interdyscyplinarne zespoły zajmujące się pacjentami otyłymi. Prowadzi indywidualną praktykę Dietetyka & Lifestyle
- Milena Nosek - dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Absolwentka WUM. Wykładowca dietetyki w sporcie. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego. Dietetyk z tytułem lidera w dziedzinie psychodietetyki Polish Business Woman Awards, autorka książki "Nie czas na wymówki - zdrowe odżywianie dla zabieganych" Milena.Nosek.dietetyk
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
Zapowiedz i zaproszenie na kolejne spotkania, na których podsumowywać będziemy 2023 rok:
Grudzień, czwartek 14/12 (wyjątkowo nie będzie to ostatni czwartek miesiąca)
- Podsumowanie roku w podziale na pokolenia i inne zmienne demograficzne
- Omówienie wszystkich trendów żywieniowych z raportu Trends Food&Bavarage, Kantar Polska
- Sto lat! – dyskusja o słowach, których użyjemy w okresie świąteczno-noworocznym miliony razy. Jak żyć długo? Czego uczyć się od mieszkańców Okinawy, Loma Linda, Kostaryki, Sardynii czy greckiej Ikarii? Jak odkryć polskie „blue zones” – miejsca, gdzie ludzie żyją dłużej?
- Życzenia dla wszystkich, którzy potrafią korzystać z trendów i z inspiracji - zaproszenie do nagrania życzeń dla lekarzy, dietetyków i konsumentów, wszystkich, którzy pragną zdrowych relacji i kuchni pełnej warzyw i owoców
Styczeń, 25/01
- Podsumowanie sezonu 2023 - raport Kantar i Core Team
- Plany zaangażowania producentów w obszarze edukacji żywieniowej i promocji medycyny kulinarnej w 2024 rok - ogrodniczy Core Team, Zespół ds. komunikacja roli warzyw i owoców w żywieniu człowieka
Informacje i kontakt w sprawie wyników badań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do rekomendacji żywieniowych, tematu spolszczenia diety śródziemnomorskiej, roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team - mail
Zapraszają CORE TEAM sektora ogrodniczego, KZGPOiW i KANTAR.
Aktualne wyniki monitoringu konsumpcji kilkudziesięciu gatunków warzyw i owoców oraz komunikatów prasowych - WczorajNaTalerzu.pl
https://wczorajnatalerzu.pl
Badania realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”. Projekt ten realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Projekt ten realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: