Październik to miesiąc świadomości raka piersi. Z tej okazji omówimy 5 zasad profilaktyki nowotworowej. Na podstawie monitoringu konsumpcji ocenimy spożycie owoców i warzyw we wrześniu, a dzięki specjalnemu badaniu Kantar poznamy przetwory, które Polacy zamierzają kupić jesienią i zimą. Bohaterem produktowym dynia oraz laureaci konkursu Złote Innowacje FMCG. Zapraszamy na różowe śniadanie prasowe.
Spotkanie prasowe: 26 października 2023, godz. 10:00-11:15
(ostatni czwartek miesiąca)
Miejsce: ul. Piękna 24/26, II piętro, Warszawa
(śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria) - link
(śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria) - link
Agenda:
- Najpopularniejsze przetwory "listopada". Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy każdego dnia. W jakiej formie, obok świeżych owoców i warzyw, Polacy kupią je jesienią i zimą? - wyniki specjalnego sondażu Kantar
- Prezentacja laureatów konkursu Złote Innowacje FMCG 2023, m.in. w kategorii Polskie superowoce (gala 25/10)
- Najpopularniejsze gatunki października - wyniki monitoringu konsumpcji owoców i warzyw - Kantar Polska
- Polskie jabłka - prognozy zbiorów i prezentacja kluczowych odmian - Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych
- Polskie dynie - prezentacja właściwości prozdrowotnych - dr Justyna Bylinowska, redaktor naczelna Dietetycy.org.pl oraz właściwości kulinarnych - broszurza z przepisami z wykorzystaniem dyni, przygotowana przez projekt Moc Polskich Warzyw
- 5 zasad profilaktyki nowotworowej, prezentacja z okazji miesiąca podnoszenia świadomości na temat czynników ryzyka raka piersi (najczęściej występującego nowotworu złośliwego u kobiet w Polsce). Codzienne, praktyczne, rekomendacje żywieniowe zaprezentuje dietetyk kliniczny Monika Stromkie-Złomaniec, ekspert Core Team, wykładowca WUM, Z kaloriami na pieńku
- Dyskusja na temat wyzwań onkologicznych i roli owoców oraz warzyw w profilaktyce nowotworów w gronie lekarzy, dietetyków, producentów i przetwórców owoców i warzyw.
Do Państwa dyspozycji nasi eksperci:
- dr Justyna BylinowskaRedaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej.
- Monika Hajduk - dietetyk, dietetyk dziecięcy, absolwentka kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Właścicielka poradni Monvita
- Marta Trząsalska – dietetyk, trener, promotorka zdrowia i medycyny stylu życia, m.in. w Pytanie na śniadanie. Studiuje pielęgniarstwo i otworzyła przewód doktorski nt. otyłości. Jest laureatką konkursu Polish Businesswomen Awards magazynu BusinessWoman&Life - Lider holistycznych terapii dietetycznych. Prowadziła klinikę leczenia chorób metabolicznych w Gdańsku tworząc interdyscyplinarne zespoły zajmujące się pacjentami otyłymi. Prowadzi indywidualną praktykę Dietetyka & Lifestyle
- lek. med. Małgorzata Jaszyk - eko plantatorka jagody kamczackiej i twórca Nutracevit. Producenta BIOHASKAP® Vitality, soku który rozsławił jagodę kamczacką podczas targów BIOFACH w Norymberdze. Zdobył tytuł Best New Product 2019 w kategorii napoje, pokonując 100 innych eko produktów z całego świata. Biohaskap.com
- Paweł Eggert - plantator, przetwórca, szkółkarz, hodowca, współtwórca pierwszej zarejestrowanej w Polsce odmiany aronii „Nero Eggert”. Więcej o aronii na Aronia Eggert
- Piotr Nowak - przedstawiciel Krajowego Zrzeszenia Plantatorów Aronii „Aronia Polska”, plantator i przetwórca aronii, twórca odmiany Korab i marki Korab Garden
- Mirosław Łuska - Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, członek CORE TEAM zespołów ds. upowszechnienia w branży idei produkcji zrównoważonej oraz koncepcji zadaniowania badań i współpracy z nauką.
- Paweł Myziak - wice Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, członek CORE TEAM, zespołu ds. komunikacja roli warzyw i owoców w żywieniu człowieka - Połowa sukcesu.
- Milena Nosek - dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Wykładowca dietetyki w sporcie i dietetyki klinicznej. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego. Prywatnie miłośniczka podróży, tańca i kuchni śródziemnomorskiej. Dietetyk z tytułem lidera w dziedzinie psychodietetyki przyznany przez kapitułę XV edycji konkursu Polish Business Woman Awards - autorka premierowej książki i m.in. prezentowanej już u nas "Nie czas na wymówki - zdrowe odżywianie dla zabieganych" Milena.Nosek.dietetyk
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
Spotkanie prasowe będzie okazją do prezentacji wniosków z Berry Innovation Conference - przeglądu jagodowych innowacji z Polski i ze świata. Przegląd odbył sie 17 października br. w Pałacu Mała Wieś.
Informacje i kontakt w sprawie wyników badań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do rekomendacji żywieniowych przez zbliżającym się Światowym Dniem Serca 29/09, tematu spolszczenia diety śródziemnomorskiej, roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team - mail
Zapraszają KZGPOiW, CORE TEAM sektora ogrodniczego i KANTAR.
Aktualne wyniki monitoringu konsumpcji kilkudziesięciu gatunków warzyw i owoców oraz komunikatów prasowych - WczorajNaTalerzu.pl
https://wczorajnatalerzu.pl
Badania realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”. Projekt ten realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Projekt ten realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: