Zapraszamy na ostatnie w tym roku spotkanie prasowe producentów owoców i warzyw. Będą rekomendacje żywieniowe na zdrowe Święta i debata na temat długowieczności. Słowa "Sto lat!" uchwycą tego dnia nasze życzenia, marzenia i ambicje. Nagramy je, poczujemy magię Świąt.
„Życzę Ci sto lat!”… no właśnie, i co dalej? Są na świecie tzw. Niebieskie Strefy – rejony, gdzie ludzie doświadczają długowieczności, żyją 100 lat, a nawet dłużej. Co takiego ich łączy? Czego możemy nauczyć się od mieszkańców Okinawy, Loma Linda, Kostaryki, Sardynii, greckiej Ikarii?
Czy możemy zrozumieć ich doświadczenie i stworzyć taką strefę u nas?
Zapraszamy by zastanowić się co takiego lokalnego i rodzimego ma nam do zaoferowana Polska? Stwórzmy naszą własną blue zone!
Spotkanie prasowe: 14 grudnia 2023, godz. 10:00-11:10
(ostatni czwartek miesiąca)
Miejsce: ulica Piękna 24/26, II piętro, Warszawa
(śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria) - link
(śródmiejska siedziba Kantar - laboratoria) - link
Agenda:
- Podsumowanie roku w podziale na pokolenia i inne zmienne demograficzne - specjalna prezentacja Kantar Polska
- Omówienie globalnych trendów żywieniowych z raportu Trends Food&Bavarage 2023 - eksperci Kantar Polska
- 7 sprawdzonych trików na zdrowe Święta Bożego Narodzenia - rekomendacje na zdrowe Święta - dietetyk kliniczny Monika Stromkie-Złomaniec, ekspert Core Team, wykładowca WUM, Z kaloriami na pieńku
- "Żyć 100 lat", czyli fenomen niebieskich stref. Zaczęło się od podobnego jak nasze badania demograficznego. Kilka lat temu wytypowano na świecie 5 miejsc, w których żyje najwięcej 100-latków: Nouro na Sardynii, Okinawa w Japonii, półwysep Nicoya w Kostaryce, grecka wyspa Ikaria oraz miejscowość Loma Linda w Kalifornii. Zapraszamy na wykład o tym jak żyć długo - Monika Hajduk, dietetyk kliniczny, dietetyk dziecięcy, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki, właścicielka poradni Monvita
- Dyskusja o długowieczności - rozmowa ekspertów na temat doświadczeń tzw. niebieskich stref, miejsc, w których mieszka najwięcej 100-latków i idei uczynienia z Polski miejsca, które kolejne pokolenia zaliczą do blue zone!
- Nagranie wspólnych życzeń dla wszystkich, którzy pragną dobrych relacji i kuchni pełnej warzyw i owoców.
Do Państwa dyspozycji będą nasi goście i eksperci:
- Monika Hajduk - dietetyk, dietetyk dziecięcy, absolwentka kierunku Dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Właścicielka poradni Monvita
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert programów i projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
- Justyna Marszałkowska-Jakubik - dietetyczka, wykładowca akademicki. Związana z dietetyką od 2005 r. specjalizuje się w dietetyce klinicznej, szczególnie w dietoterapii Hashimoto i chorób nowotworowych. Inicjatorka akcji prezentującej pomysły na #JagodoweCodziennie. Zdrowonajedzeni.pl
- Milena Nosek - dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Absolwentka WUM. Wykładowca dietetyki w sporcie. Dietetyczka Polskiego Baletu Narodowego. Dietetyk z tytułem lidera w dziedzinie psychodietetyki Polish Business Woman Awards, autorka książki "Nie czas na wymówki - zdrowe odżywianie dla zabieganych" Milena.Nosek.dietetyk
- Marta Trząsalska – dietetyk, trener, promotorka zdrowia i medycyny stylu życia, m.in. w Pytanie na śniadanie. Studiuje pielęgniarstwo i otworzyła przewód doktorski nt. otyłości. Jest laureatką konkursu Polish Businesswomen Awards magazynu BusinessWoman&Life - Lider holistycznych terapii dietetycznych. Prowadziła klinikę leczenia chorób metabolicznych w Gdańsku tworząc interdyscyplinarne zespoły zajmujące się pacjentami otyłymi. Prowadzi indywidualną praktykę Dietetyka & Lifestyle
- Magdalena Czyrynda-Koleda - absolwentka Dietetyki na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji UW oraz Psychodietetyki na Uniwersytecie SWPS. Współautorka książek „Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy” i "Żywienie dziecka w pierwszym roku życia". Współzałożycielka poradni Z kaloriami na pieńku
- dr Justyna Bylinowska - wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl
- Bartłomiej Milczarek - plantator, właściciel Plantacji Leśna Blueberry Farm, prezes Stowarzyszenia Polskich Plantatorów Borówki - StowarzyszenieBorowkowe.pl
- Paweł Myziak - wice Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, w Core Team członek zespołu ds. komunikacja roli warzyw i owoców w żywieniu człowieka - Połowa sukcesu
- Mirosław Łuska - Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, lider kampanii Moc Polskich Warzyw, w Core Team w zespołach ds. Produkcji zrównoważonej oraz Zadaniowania badań i współpracy z nauką - ProducenciPapryki.pl
Na wyjątkowe spotkanie podsumowujące 2023 rok zapraszamy w ostatni czwartek stycznia, 25/01. W programie:
- Podsumowanie sezonu 2023 - raport Kantar i Core Team
- Prezentacja planów zaangażowania producentów w obszarze edukacji żywieniowej i promocji medycyny kulinarnej w 2024 rok - ogrodniczy Core Team, Zespół ds. komunikacja roli warzyw i owoców w żywieniu człowieka
Informacje i kontakt w sprawie wyników badań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do rekomendacji żywieniowych, tematu spolszczenia diety śródziemnomorskiej, roli warzyw i owoców w codziennym odżywianiu - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, ekspert Core Team - mail
Zapraszają CORE TEAM sektora ogrodniczego, KZGPOiW i KANTAR.
Aktualne wyniki monitoringu konsumpcji kilkudziesięciu gatunków warzyw i owoców oraz komunikatów prasowych - WczorajNaTalerzu.pl
https://wczorajnatalerzu.pl
Badania realizowane są przez Kantar dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”. Projekt ten realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding.
Zadanie finansowane ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Projekt ten realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: