Zapraszamy na świąteczne śniadanie prasowe producentów owoców i warzyw i Kantar Polska. Ostatnie w tym roku spotkanie zadedykujemy marce. Osobistej i produktowej, marce dietetyka i plantatora, papryki, borówki i jabłka. Zaczniemy od warzyw, Koło Gospodyń Wiejskich TURBO-BABKI zaprosi Państwa do przygotowania tradycyjnej sałatki jarzynowej. Zakończymy owocami, poznamy i zjemy jabłka popularnej odmiany Jonagold oraz coraz rzadziej spotykanej - Boiken. Szczegóły poniżej.
Zapraszamy 12 grudnia 2024, godz. 9:55-11:15 (wyjątkowo zapraszamy nie w ostatni, poświąteczny i przedsylwestrowy, czwartek miesiąca)
Czym jest produkt markowy? Owoc, warzywo, grupa gatunków, oferta całego ogrodnictwa? Czy marką są ogrodnicy, plantatorzy, sadownicy? A dietetycy? Czy te same „prawa” budowania marki pomagają dietetykom i dietetyce? Jak definiujemy swoją rolę? Jak postrzegana jest wartość tego co dajemy? Czym jest satysfakcja naszych klientów / konsumentów? Jakie doświadczenia im budujemy? Jakie emocje / kody emocjonalne dla nich odtwarzamy? Zapraszamy na potencjalnie najwartościowsze spotkanie roku. Zapraszamy do dyskusji o kuchni tego co wszyscy robimy.
Oto motto spotkania i prezentacji Kantar Polska
“Ludzie budują relacje z 👩⚕️🙋🫐🍏🫑 tak,
jak ptaki budują gniazda… posługując się
słomkami i drobiazgami, na które natrafią.
Sztuka strategii polega na tym, aby upewnić się,
że to, na co ludzie natrafiają, to właściwe gałązki.”
JEREMY BULLMORE
jak ptaki budują gniazda… posługując się
słomkami i drobiazgami, na które natrafią.
Sztuka strategii polega na tym, aby upewnić się,
że to, na co ludzie natrafiają, to właściwe gałązki.”
JEREMY BULLMORE
Agenda świątecznego śniadania prasowego:
- Konsekwentne budowanie znaczącej różnicy - Dagmara Towarek, Kantar Polska, o tym jak patrzeć na marketing i marketing w ogrodnictwie. Dlaczego spójność i konsekwencja są kluczowe w budowaniu wyraźnego wyróżnienia marki? Jak zadbać o równowagę pomiędzy tożsamością a jej ewolucją? Czym jest budowanie kultury współpracy pomiędzy marketingiem i produktem? Pomiędzy promocją konsumpcji a kreacją podaży, godną jednego z największych producentów na świecie.
- Rekomendacje żywieniowe na Święta, 7 trików, które objaśni Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, praktyk i wykładowca WUM, ekspert ogrodniczego Core Team
- Sałatka jarzynowa w świątecznych aranżacjach - polskie warzywa idealne na święta. Podczas spotkania Koło Gospodyń Wiejskich TURBO-BABKI przygotuje z Państwem tradycyjną sałatkę jarzynową. Pomysł napędza Moc Polskich Warzyw
- Powinniśmy jeść jedno jabłko dziennie. Jakiej odmiany? Zapraszamy na prezentacje odmiany stycznia - Jonagold 🍎 Tomasz Lipa, dr, Zakład Sadownictwa, Szkółkarstwa i Enologii UP w Lublinie, przewodniczący TRSK, trsk.org.pl
- „Sadownicza Gwiazdka 2024” - idea spotkania sadowników z różnych regionów, należących do różnych środowisk i organizacji współtworzących projekt #1jabłkoDziennie 🎄🎁
- Dyskusja tym, czego możemy nauczyć się od budujących marki gatunków, grup gatunków, marki producentów, ale także dietetyków. Co budujemy? Czym, jest świadomość różnicy pomiędzy jedzeniem a odżywianiem? Jak zadbać o spójność i efektywność? Jak promować kulturę współpracy?
Prezentowane w listopadzie rekomendacje - jak odżywiać się zimą?
Zimą często zaczynają kuleć zdrowe nawyki żywieniowe, w posiłkach brakuje warzyw i owoców, których dostępność jest nieco mniejsza niż w innych porach roku. Dodatkowo brak ruchu połączony z mało różnorodną dietą i podjadaniem sprawiają, że zaczynamy tyć. Cały szkopuł tkwi w naszych przekonaniach i nastawieniu do diety zimą. Czas to zmienić! Dowiedz się, jak komponować posiłki o tej porze roku by z łatwością i przyjemnością realizować zasadę zdrowego talerza* Więcej...
Listopad był miesiącem edukacji cukrzycowej i obalania mitów
Sądzimy, że cukrzyca jest chorobą zamożności, że chorują na nią tylko ludzie starsi. Przede wszystkim klasyfikujemy owoce jako zbyt słodkie. Zapominamy, że zawarty w nich cukier prosty jest w towarzystwie ogromu składników bioaktywnych, witamin, składników mineralnych, no i przede wszystkim błonnika pokarmowego, który działa ochronnie.
Czas docenić rolę odżywiania, tym bardziej, że diabetyków obowiązują te same zasady, co osoby bez cukrzycy: mało tłuszczu, cukru i soli, dużo warzyw i owoców, które powinny stanowić #PołowaTegoCoJemy. Więcej...
Rekord Polski na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym - szczegóły
W ramach profilaktyki cukrzycy i promocji akcji „Jedno jabłko dziennie” 138 osób stworzyło „największą sztafetę jedzenia jabłek”. Degustowano 10 różnych odmian. Rekord ustanowiono 13 listopada 2024 r. w CD WUM. Partnerami byli Wydział Nauk o Zdrowiu WUM i polscy sadownicy.
Omawiano i degustowano jabłka odmian Szampion, Golden Delicious, Gala, Jonaprince, Pinova, Ligol, Lobo, Antonówka Zwykła, Malinowa Oberlandzka i Mutsu. Sztafetę stworzyli pracownicy Zakładu Żywienia Człowieka, studenci dietetyki oraz studenci Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu UP w Lublinie. Pełna relacja tutaj
Do Państwa dyspozycji w przedświąteczny czwartek będą:
- Monika Stromkie-Złomaniec - dietetyk kliniczny, ekspert projektów poprawiających nawyki żywieniowe Polaków. Autorka wielu artykułów z zakresu zdrowego odżywiania, współautorka książek. Uczy jak jeść zdrowo, sezonowo, smacznie i jak docenić rolę warzyw i owoców. Prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku
- Marta Trząsalska – dietetyk, trener, promotorka zdrowia i medycyny stylu życia. Otworzyła przewód doktorski na temat otyłości. Studiuje pielęgniarstwo. Jest laureatką konkursu Polish Businesswomen Awards BusinessWoman&Life - Lider holistycznych terapii dietetycznych. Prowadziła klinikę leczenia chorób metabolicznych tworząc interdyscyplinarne zespoły zajmujące się pacjentami otyłymi. Aktualnie prowadzi indywidualną praktykę Dietetyka & Lifestyle
- Monika Hajduk - dietetyk, dietetyk dziecięcy, absolwentka kierunku Dietetyka na WUM, członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością oraz Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków. Właścicielka poradni Monvita
- Mirosław Łuska - Prezes Zrzeszenia Producentów Papryki RP, lider kampanii Moc Polskich Warzyw, Core Team ProducenciPapryki.pl
- Paweł Myziak - producent i promotor warzyw ciepłolubnych z południa Mazowsza, w Core Team członek zespołu ds. komunikacji roli warzyw i owoców w codziennym żywieniu - Połowa sukcesu
- dr Tomasz Lipa - sadownik, przewodniczący zarządu Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych, członek Core Teamu trsk.org.pl
Prezentowane w listopadzie rekomendacje - jak odżywiać się zimą?
Jesienią warto skupić się na sezonowych warzywach i owocach, które są bogate w witaminy i minerały. Dobrym wyborem są papryka, dynie, buraki, marchew, kapusta oraz jabłka i gruszki. Można je spożywać w zupach i sałatkach. Sama dynia daje wiele opcji. Ważne jest też, aby uwzględnić produkty pełnoziarniste i orzechy, które dostarczą energii na chłodniejsze dni. Dobrze jest również przygotowywać dania, które rozgrzewają i pić herbaty z jabłkiem i żurawiną, o których wszystko już w najbliższy czwartek. Koniecznie sprawdź jak odżywiać się jesienią - link
_
Kontakt w sprawie wyników badań, nagrań i komunikatów:
- przedstawiciele mediów - kuba.antoszewski@kantar.com
- producenci i eksperci branżowi - biuro@grupyogrodnicze.pl
- komentarz do prezentowanych ostatnio rekomendacji żywieniowych na nadciśnienie oraz prezentowanych latem - mikrobiota oraz menopauza - Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny - mail
Zaprasza KANTAR Polska, Core Team sektora ogrodniczego i KZGPOiW.
#Fundusze Promocji
Opracowanie w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zadania „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV edycja”.
Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Kontakt: