Polska jest jednym z największych producentów i największym eksporterem pieczarek na świecie. Świeże pieczarki dostępne są w sklepach przez cały rok. W sezonie jesienno-zimowym producenci przypominają o ich wyjątkowych walorach smakowych, zdrowotnych i kulinarnych. Eksperci podkreślają, że to produkt, który warto włączać do codziennych posiłków i uwzględniać w każdych spożywczych zakupach.

Nowoczesna produkcja - stabilność jakości i bezpieczeństwo
Pieczarka to produkt codzienny
Pieczarka jest lekkostrawna, niskokaloryczna i bogata w wartości odżywcze. Wielu konsumentów wciąż nie wie, że można jeść ją także na surowo. Moja misja to pokazywać, jak wszechstronnie można ją wykorzystać - nie jako dodatek, lecz ważny składnik codziennych posiłków
przekonywała producentka, która jako uczestniczka programu Rolnik szuka żony, okrzyknięta została Królową pieczarek.
Kulinarny potencjał - smak, umami i uniwersalne zastosowanie
Debata: pieczarki w codziennym odżywianiu Polaków
Podsumowanie: „Jedzmy pieczarki częściej!”

Badanie zrealizowano w dniach 10-15 października 2025 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, V edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

